Probabilitatea aprecieii în continuare a leului în raport cu dolarul SUA se menține - viziunea dealerilor valutari


Potrivit dealerilor valutari, care au acordat un interviu agenției Infotag, mai există probabilitatea consolidării leului moldovenesc față de dolarul SUA până la începutul lunii iunie la rata de 15.8 MDL: 1$.

După cum indică participanții profesioniști ai pieței, în timp ce deja de un an de zile situația valutară rămâne stabilă, moneda națională continuă să se întărească, deși nu la fel de intens precum în luna martie a anului trecut. În acest context, este evaluată și linia reală de consolidare. Cu toate acestea, prognozele cele mai exacte vor fi prezentate până la sfârșitul lunii aprilie. De la începutul acestui an, Banca Națională a Moldovei efectua intervenții pe piața valutară în formă de cumpărări de valută, dar făcea acest lucru numai în scopul de a reduce la minimum mișcările cursului de schimb - 3-4 bani pe zi (în ambele sensuri). Astfel, după cum cred experții valutari, în cazul în care în luna martie și aprilie, nu va fi nici o presiune asupra monedei naționale, în luna mai va trebui să fie revizuite previziunile cursului de schimb, pentru că leul nu va fi capabil să treacă bariera psihologică de 16 lei: $ 1.

În același timp, dealerii valutari au raportat o creștere a remitențelor din partea lucrătorilor migranți - în luna februarie volumul acestora a crescut cu 18%. Dacă în piață nu vor exista oferte de cumpărare a valutei străine, această dinamică se va dovedi a fi negativă. Cu toate acestea, situația rămâne stabilă, în mare parte datorită cererilor primite pentru cumpărarea de valută de către importatori de energie. Astfel, potrivit experților, odată cu slăbirea leului va crește și volumul de cereri pentru achiziția valutei străine.

Joi, 29 martie, Banca Națională a stabilit cursul oficial de schimb al leului în raport cu dolarul american și euro la rata de 16.4746 MDL: $ 1 și 20.4154 MDL: 1 euro, respectiv. 

0

250

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org