Pentru prima dată din 2014, rezervele Băncii Naționale a Moldovei au depășit 2,6 miliarde de dolari


În luna septembrie a acestui an, rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei pentru prima dată au depășit recordul din luna octombrie a anului 2014, în valoare de 2.629 de miliarde de dolari.

După cum s-a menționat de către experții Băncii Naționale, în luna septembrie 2017 majorarea rezervelor valutare a fost posibilă în principal din cauza intervențiilor autorității de reglementare pe piața valutară sub forma cumpărărilor de valută – 67% din milioane de dolari. Altele 47,87 milioane de dolari au fost primite de către Ministerul Finanțelor sub forma unui împrumut de la Ministerul român al Finanțelor Publice, care este destinat pentru sprijinul bugetulului Republicii Moldova. Restul rezervelor de valută au vost formate din veniturile nete ale băncilor licențiate sub forma rezervelor obligatorii în valută străină în suma de 7,79 milioane de dolari. În același timp, au crescut ratele de schimb a valutelor, care fac parte din rezervele valutare în raport cu dolarul american – 4,51 milioane de dolari. Profitul din rezervele valutare ale Băncii Naționale s-a ridicat la 2,82 milioane de dolari, iar din fondurile Ministerului Finanțelor primite sub formă de împrumuturi, subvenții și împrumuturi pentru punerea în aplicare a diverselor proiecte de investiții, rezervele naționale valutare au fost completate cu încă 1,44 milioane de dolari.

Scăderii rezervelor valutare au contribuit la creșterea soldului datoriei externe a Republicii Moldova și cheltuielile Ministerului Finanțelor: 9,62 și 1,15 milioane, respectiv.

0

147

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org