Totul la ce poate spera bugetul de stat al Moldovei – dependența totală de FMI


Proiectul bugetului de stat pe acest an a fost aprobat de către parlamentarii moldoveni cu întîrziere – abia la începutul lunii iunie în două lecturi. În final bugetul de stat pe acest an va fi aprobat la sfîrșitul lunii, în a treia lectură. Pînă atunci deputații vor putea schimba sau suplimenta proiectul de lege.

După relatările Ministerului de Finanțe al Republicii Moldova, astfel de întîrziere, ce ține de aprobarea bugetului de stat, se datorează așteptării de către oficialii moldoveni primirii garanțiilor de finanțare din partea partenerilor internaționali de dezvoltare. Pe 5 iulie în Moldova se așteaptă sosirea Misiunii Fondului Monetar Internațional. Cu experții organizației internaționale guvernarea țării planifică să negocieze la subiectul adoptării unui eventual program de cooperare. De asemenea, în cadrul acestor întrevederi de către Republica Moldova vor fi prezentate rapoarte privind punerea în aplicare a reformelor și recomandărilor, parvenite anterior de la FMI.

Perspectiva principală a întrevederii cu reprezentanții organizației internaționale de finanțare o constituie semnarea acordului cu FMI, care ar da posibilitatea de a primi ajutor financiar și din partea altor donatori internaționali. Guvernarea republicii speră să acopere găurile bugetare cu banii, primiți din exterior. Cu toate acestea deficitul bugetar în 2016 va atinge cota de 4,182 miliarde lei. Astfel, în procesul întocmirii principalului document financiar al țării accentul a fost pus anume pe finanțarea exterioară – aproape o pătrime din cheltuielile de stat vor fi acoperite din contul grantelor și creditelor.

Însă experții consideră, că chiar și în cazul cînd va fi semnat noul memorandum de cooperare cu FMI, guvernării Republicii Moldova nu-i va reuși să primească volumul preconizat de finanțare. Punctul discordiei devin eventualele alegeri prezidențiale de la sfîrșitul lunii octombrie. Ajutoarele financiare de la partenerii externi se vor oferi Moldovei în proporții mici pînă la momentul, cînd situația va fi clară.

La momentul dat datoriile statului au crescut cu 18,3% în comparație cu anul trecut și după estimările din aprilie 2016 constituie 35,4 miliarde lei.

0

137

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org