Banca Mondială este gata să acorde Republicii Moldova peste 27 de milioane de dolari


Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat programul de finanțare pentru Republica Moldova în valoare de 27,2 milioane de dolari. Fondurile vor fi îndreptate la punerea în aplicare a proiectului „Adaptarea la schimbările climatice“.

Conform proiectului, în detrimentul fondurilor alocate, este planificată organizarea protecției de înaltă calitate a fermelor, pășunilor și pădurilor în locurile și regiunile deosebit de vulnerabile la schimbările climatice. Vor fi de asemenea stabilite și consolidate sistemele naționale de gestionare a dezastrelor naturale.

Anterior, Banca Mondială a efectuat un studiu al aspectelor economice ale schimbărilor climatice, în urma căruia au fost identificate nu numai probleme, dar, de asemenea, și oportunități investiționale destul de mari în agricultură. Noul proiect de asistență financiară va deveni parte a Planului național de acțiune pentru punerea în aplicare a „Strategiei pentru adaptarea la schimbările climatice 2020“.

Potrivit directorului regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, în ultimii ani dezastrele naturale frecvente și impactul lor asupra oamenilor și economiei Moldovei necesită anumite acțiuni de consolidare a capacității țării de a se adapta la schimbările climatice. În plus, aspectul demografic al adaptării la schimbările climatice și dezvoltarea sistemului de gestionare a riscurilor în caz de dezastru ar trebui să fie o componentă prioritară a programului de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova.

Să ne amintim că Republica Moldova a aderat la Banca Mondială în anul 1992. De atunci, în țară au fost puse în aplicare mai mult de 60 de proiecte, pentru finanțarea cărora au fost acordate mai mult de 1 miliard de dolari. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include opt proiecte active cu o valoare totală de 333.3 milioane de dolari. Suportul financiar a fost alocat astfel domenii precum: dezvoltarea afacerilor, asistența socială, educație și sănătate, energia și agricultura, infrastructura rutieră și protecția mediului.

Totodată, rețineți că, în Republica Moldova International Finance Corporation deține un portofoliu de datorii în valoare de 53.8 milioane de dolari. 95% din acest portofoliu este format din credite, și doar 5% din capitalul propriu. În același timp, de către Agenția de Garantare Multilaterală a Investițiilor au fost acordate garanții în valoare totală de 95 de milioane de dolari.

0

134

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org