Banca Mondială și-a exprimat previziunile privind creșterea economică a Republicii Moldova: ritmul va încetini, inflația va crește


Banca Mondială a publicat o revizuire, care prezintă, de asemenea, previziunile privind creșterea economică a țării noastre în următorii ani. Potrivit previziunilor finanțatorilor internaționali, în următorii trei ani, se așteaptă ca Republica Moldova să înregistreze o încetinire a economiei, o creștere a inflației și a instabilității. Principalele motive au fost slăbirea cererii externe și interne.

În special, experții Băncii Mondiale prognozează creșterea economică a Moldovei la un nivel de 3,7%: în 2019 această cifră va fi de 3,6%, în 2020 - 3,5%, iar în 2021 - 3,8%. Potrivit experților, un impact pozitiv vor fi factori precum: majorările salariale, reducerile de impozite, ratele dobânzii mai mici pe principalele instrumente ale politicii monetare și transferurile guvernamentale.

Astfel, potrivit calculelor preliminare, în acest an, inflația va fi de 4,7%, în timp ce anul trecut această cifră a rămas la nivelul de 3,8%. Pentru anii 2020 și 2021 Experții prevăd creșterea economică în Republica Moldova la 4,55%, respectiv 5,0%.

Printre principalele riscuri economice pentru țara noastră din raportul Băncii Mondiale se numără: menținerea ponderii încă destul de mari a statului în economia Republicii Moldova, probleme de management nerezolvate în majoritatea sectoarelor economiei, instituții slabe de stat. De asemenea, experții organizației financiare internaționale au atras atenția asupra necesității de a aborda problemele legate de îmbătrânirea populației moldovenești, o rată ridicată a migrației nete, o creștere economică nesustenabilă, înregistrată datorită productivității scăzute și dependenței cetățenilor față de remitențele din străinătate.

0

72

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org