Banca Mondială și-a revizuit prognozele pentru creșterea economică a Moldovei


Potrivit raportului ”Global Economic Prospects: Darkening Skies”, Banca Mondială și-a îmbunătățit semnificativ prognozele pentru creșterea economică a Republicii Moldova - de la 3,8% la 4,8%.

Totodată, ca și pentru țara noastră s-au făcut previziuni îmbunătățite și pentru țări precum Turkmenistan - 6,2%, Tadjikistan - 6%, Armenia și Georgia - 5,3% fiecare, Polonia și Uzbekistan - a câte 5%. În același timp, în România, creșterea economică va fi de numai 4,1%, în loc de proiectele prognozate anterior de 6,9%, pentru Ucraina această cifră va fi de 3,5%, iar pentru Rusia - 1,6%.

În același timp, în raportul Băncii Mondiale se notează că, în anii următori, PIB-ul Republicii Moldova nu va crește prea mult: în anul 2019, creșterea economică în țara noastră va fi de 3,8% (+ 0,1%), în 2020 - la nivelul de 3,5%, iar în 2021 - la nivelul de 3,2%.

La nivel internațional, specialiștii Băncii Mondiale prevăd o scădere treptată a ratelor de creștere în contextul politicilor valutare nominale și a volumelor reduse de producție: de exemplu, în 2018, 2019 și 2020, Banca Mondială prezice o creștere globală cu 3%, respectiv cu 2,9% și 2,8%.

Printre factorii-cheie a unei astfel de tendințe Banca Mondială a numit presiunea crescândă în relațiile comerciale dintre Statele Unite și China, care duc un război nerostit asupra tarifelor și tehnologiilor. Potrivit experților, riscurile negative au devenit mai semnificative. Prin urmare, evoluțiile incoerente ale piețelor financiare pot afecta negativ economiile mari, deja stabilite.

Reamintim că, mai devreme, experții Băncii Mondiale, vorbind despre Moldova, au fost de părere că țara noastră are încă nevoie de o creștere economică mai rapidă pentru a se apropia cât mai mult de nivelul de dezvoltare al țărilor membre UE.

0

93

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org