Banca Mondială a ajustat prognozele pentru creșterea economică a Republicii Moldova în 2018 până la 3,8%


În raportul său din luna ianuarie " Global Economic Prospects " Banca Mondială a anunțat noile sale previziuni privind creșterea economiei moldovenești în 2018. Conform datelor ajustate, în acest an această cifră va fi de 3,8%, iar în 2019 – de 3,6%. Reamintim că, în iunie 2017, Banca Mondială a prognozat o creștere a PIB-ului pentru anul 2018 cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât acum. Totodată previziunile privind creșterea economică în 2020 au rămas neschimbate – se așteaptă ca PIB-ul să crească până la nivelul de 3,3%.

Potrivit experților, în principal, creșterii economiei moldovenești vor contribui: creșterea volumului remiterilor din străinătate, precum și creșterea nivelului investițiilor publice și celor străine în contextul îmbunătățirii vizibile a climatului de afaceri din țară și a situației din sectorul financiar.

În același timp, potrivit experților Băncii Mondiale, există anumite riscuri pentru creșterea economică a Republicii Moldova. Printre acestea se numără o posibilă încetinire a ritmului reformelor datorită alegerilor parlamentare viitoare și a impactului ratelor de dezvoltare economică ale partenerilor cheie ai țării noastre – Rusia și Uniunea Europeană.

Reamintim că, în anul 2017 Banca Mondială și-a ajustat prognozele anterioarre privind creșterea PIB-ului pentru Republica Moldova până la 3,5%, chiar dacă acest indicator a atins un nivel de 3,8% în primele nouă luni ale anului.

Conform previziunilor Ministerului Economiei, în anul 2018 creșterea economică a țării noastre va fi de 3%, iar în 2019 și 2020 aceasta va atinge 4%.

0

122

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org