Banca Mondială a menținut previziunile privind creșterea PIB-ului în Moldova la nivelul de 3,8%. Care sunt cifrele pentru următorii ani?


Banca Mondială a păstrat previziunile privind creșterea PIB-ului Republicii Moldova în 2018 la același nivel -de  3,8%. Pentru următorii doi ani, estimările preliminare au fost ușor îmbunătățite. Datele au fost publicate în raportul "Economic Outlook global 2018" din iunie.

Pentru regiunea europeană și Asia Centrală, Banca Mondială a înregistrat prognoze mai puțin optimiste - creșterea economică medie nu va depăși 3,2%. În același timp, în contextul creșterii PIB-ului Moldovei cu 4,5% în ultimul an, se așteaptă ca ritmul acesteia să încetinească. Dar pentru anii 2019 și 2020. Banca Mondială și-a îmbunătățit previziunile de la 3,6% la 3,7%, respectiv de la 3,3% la 3,5%.

În special, în raportul „Perspective economice globale“ se remarcă că, chiar și în condițiile progresului aparent în procesul de reformare sectoarele bancare din Azerbaidjan, Kazahstan, Tadjikistan și Moldova rămân destul de vulnerabile la influențe externe. În plus, potrivit experților internaționali, investitorii străini nu se grăbesc să vină în regiunile desemnate din cauza escaladării incertitudinii politice și a tensiunilor geopolitice. Neconcordanțele politice dintre unele state europene și instituțiile UE au și ele un impact negativ.

Conform previziunilor Ministerului Economiei, în 2018 și 2019 creșterea PIB-ului Republicii Moldova va fi de 3,8%, în timp ce prognoza FMI este de 3,5% și 3,8%, iar estimarea preliminară a BERD - de 3,5% și 4%, respectiv.

0

410

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org