Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Banca Mondială și-a îmbunătățit previziunile de creștere pentru Moldova la 4,8%. Care este baza unei astfel de prognoze optimiste?

Conform previziunilor actualizate ale Băncii Mondiale, în 2018 creșterea economică a Republicii Moldova va fi de 4,8%. Informațiile relevante au fost publicate de experții organizației internaționale în cel mai recent raport "Moldova Economic Update".

În special, experții Băncii Mondiale au remarcat că motivul revizuirii previziunilor făcute anterior pentru îmbunătățire a fost creșterea cererii interne, creșterea salariilor medii (cu 9%) și a consumului intern (cu 3,3%), creșterea remitențelor (cu 7 %), precum și îmbunătățirea generală a mediului de afaceri și financiar din Moldova în contextul relansării intrărilor de investiții din partea investitorilor străini. Astfel, conform previziunilor Băncii Mondiale, în termeni nominali, PIB-ul Republicii Moldova în 2018 va depăși 192,6 miliarde de lei.

Potrivit experților internaționali, rezultatul creșterii cererii interne va fi o creștere a importurilor, ceea ce va duce la o sporire a deficitului comercial. În plus, alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 vor afecta, de asemenea, creșterea cheltuielilor de stat. Prin urmare, previziunile de creștere economică pentru următorii doi ani sunt mai moderate - 3,8% în 2019 și 3,5% în 2020. În același timp, se așteaptă o îmbunătățire a climatului de afaceri pe termen mediu, precum și o revenire stabilă, deși destul de lentă, în sectorul financiar. În consecință, deficitul bugetar în 2018 va rămâne în cadrul coridorului de 2,5% din PIB prevăzut anterior.

În ceea ce privește modificările recente din legislație privind reducerea ratelor de impozitare și amnistia fiscală - în aceste condiții, experții Băncii Mondiale prevăd o creștere a cheltuielilor guvernamentale actuale, în timp ce partea veniturilor nu le va acoperi. Prin urmare, se așteaptă ca deficitul contului curent să crească la -6,9% din PIB.

Până la sfârșitul anului 2018, inflația va rămâne scăzută, în principal datorită aprecierii leului. Cu toate acestea, este admisă creșterea pe termen mediu datorită majorării cererii interne și ajustării prețurilor reglementate.

472
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe