A doua lună consecutiv în Moldova se înregistrează o inflație zero - datele BNS


În luna iunie, precum și cu o lună mai devreme, Moldova a înregistrat o inflație zero. Astfel, de la începutul acestui an, acest indicator rămâne la marja de 0,8%, în timp ce rata anuală a inflației pentru ultimele 12 luni a fost de 3,2%. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică.

Rezultatele publicate arată că inflația rămâne în afara coridorului țintă stabilit de Banca Națională a Moldovei la 5% (± 1,5%).

În special, Biroul Național de Statistică a menționat că luna trecută scăderea prețurilor la produsele alimentare a fost de 0,4%, în timp ce prețurile produselor nealimentare, dimpotrivă, au crescut cu o medie de 0,1%, iar a serviciilor - cu 0,5%.

În principal, scăderea prețurilor la alimente are caracter sezonier. Zucchini au căzut cel mai mult - cu 60,6%, piersici și caisele - cu 31,6%, respectiv 41,5%. Cel mai mult au crescut în preț: morcovii - cu 51,2%, sfecla roșie - cu 35,2%, pepenele verde - cu 24,7%, și citricele - cu 13,6%.

În categoria produselor nealimentare, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în următoarele segmente: gazul în butelii - 4,3%, costumele de baie - 3,2%, articole sportive - 1,2%. În același timp, scăderea prețurilor a afectat astfel de categorii, precum: bicicletele - cu 2,2%, autoturismele și telefoanele - cu 1,2%, și combustibilul solid - 1,4%.

În sectorul serviciilor, cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată pentru voucherele turistice pentru odihnă în străinătate - cu 11,8%. De asemenea, biletele de avion și cale ferată au crescut cu 8,5%, respectiv cu 2,8%. Întreținerea copiilor în grădinițe a crescut în preț în ultima lună, în medie, cu 3,7%.

Reamintim că, pentru anul în curs, Banca Națională a Moldovei prognozează o inflație anuală de 3,3%, în timp ce anul trecut această cifră a fost de 7,3%.

0

113

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org