Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
29.09.2021
USD
17.68
EUR
20.65
RUB100
0.243
Bitcoin
Etherium

Veaceslav Ioniță: epoca remitențelor din străinătate se apropie de sfârșit

În cadrul programului „15 de minute de realism economic“, expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță și-a exprimat opinia, că remitențele de la lucrătorii migranți nu vor mai juca un rol important într-un context în care deja al treilea an consecutiv exporturile depășesc volumul remitențelor din străinătate . Așadar, pe baza datelor statistice, în 2017 volumul remitențelor a fost înregistrat la 1,27 miliarde de dolari, în timp ce vânzările de valută străină către agenții economici a fost efectuat în valoare de 2 miliarde de dolari, ceea ce este mai puțin decât veniturile financiare înregistrate în urma exporturilor.

Astfel, potrivit expertului economic, astăzi volumul banilor primiți sub formă de remitențe treptat se micșorează. Singura modalitate de dezvoltare pentru Republica Moldova devine folosirea fondurilor interne și atragerea investițiilor străine pentru a crea cât mai multe locuri de muncă, precum și pentru a asigura veniturile cetățenilor din țară. Conform previziunilor preliminare, suma de bani din străinătate va crește cu 5-10% anual.

În plus, Veaceslav Ioniță constată, de asemenea, o creștere a valorii salariilor pe economie – conform previziunilor expertului, în perioada 2018-2019 nivelul acestora va depăși volumul remitențelor. Veaceslav Ioniă a subliniat faptul că până în prezent veniturile la bugetul de stat au fost asigurate în principal de remitențele primite din străinătate de la lucrătorii migranți. Potrivit datelor oficiale, în ultimii 18 ani, cetățenii Republicii Moldova au trimis peste 18 miliarde de dolari prin intermediul băncilor și al sistemelor internaționale de transferuri bănești. Cu toate acestea, dacă ținem cont de valoarea monedei vândute în numerar pe piața valutară a țării, această sumă ajunge la 27 de miliarde de dolari. Această discrepanță în indicatori – de circa 9 miliarde de dolari – indică faptul că acești bani au fost aduși de cetățenii Republicii Moldova la întoarcerea lor în țară în formă cash.

De asemenea, în perioada specificată, exporturile Republicii Moldova s-au ridicat la 27 de miliarde de dolari. Adică, veniturile nete ale cetățenilor provenite din străinătate sunt aproape echivalente cu indicatorii veniturilor din export.

Expertul IDIS Viitorul a subliniat, că în perioada 2007 - 2008, Republica Moldova a devenit prima țară care a înregistrat cea mai mare cantitate de fonduri listate din străinătate raportate la PIB. Astfel, până la sfârșitul anului 2008, remitențele au atins cel mai înalt nivel, ajungând la 2,4 miliarde de dolari și oferind o pondere a PIB-ului țării de 39,5%.

În concluzie, economistul Veaceslav Ioniță a menționat că remitențele au jucat un rol semnificativ în economia țării până în 2014. În anii următori, volumul acestora a început să scadă treptat, iar recordul înregistrat în 2008 este puțin probabil să se repete.

442
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe