Veaceslav Ioniță: la înregistrarea împrumuturilor, cetățenii moldoveni în cea mai mare nici nu se interesează de condițiile furnizării acestora


La evenimentul, dedicat prezentării studiului «Economic Outlook: 2018 – anul de reformă sau de stagnare“, expertul economic al IDIS ”Viitorul” Veaceslav Ioniță a declarat că în perioada anilor 2013-2017 cota de piață a sectorului nebancar a crescut de la 7,1% la 16,4% . În special, expertul a subliniat că, de peste două decenii în Republica Moldova s-au purtat discuții despre dezvoltarea serviciilor alternative de finanțare a economiei. Cu toate acestea, realizarea acestui lucru a devenit posibilă doar ca urmare a crizei din sistemul bancar.

Potrivit ipotezelor expertului economic, dacă dinamica actuală a creșterii economice se va menține în continuare, în următorii trei ani sectorul nebancar va ocupa o cotă de piață de circa 20%. Motivul fundamental pentru crearea unei astfel de situații Veaceslav Ioniță a numit creșterea rapidă a volumului serviciilor de microfinanțare. Până la sfârșitul acestui an se presupune, că volumul acestora va ajunge la 4,55 miliarde de lei – aceasta constituie cu 760 milioane de lei mai mult decât în ​​2016.

Expertul a explicat, că în principal creditarea economiei se realizează prin intermediul companiilor de microfinanțare. Acest lucru se datorează faptului că recent Banca Națională a înăsprit în mod semnificativ supravegherea bancară. Prin urmare, băncile comerciale au redus volumul de creditare pentru agenții economici și nu se mai grăbesc să se angajeze în proiecte nesigure. În acest context, atractivitatea companiilor de microcredite a crescut pentru întreprinzătorii mici și mijlocii. Pentru a face față cererii crescânde, astfel de companii iau împrumuturi de la aceleași bănci comerciale și satisfac cererile de împrumut primite de la antreprenori.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, la prima vedere se pare că problema provine din supravegherea bancară destul de aspră. Cu alte cuvinte, o parte din fondurile din sectorul bancar, aflat sub controlul autorității de reglementare, sunt transferate sectorului nebancar, care, la rândul său, nu este controlat de Banca Națională a Moldovei. În același timp, majoritatea cetățenilor, din cauza lipsei de cunoștințe economice, la înregistrarea contractelor de împrumut cu o organizație de microfinanțare, nici măcar nu se interesează de condițiile în care sunt acordate aceste împrumuturi.

În același timp, expertul observă că, deși nu există motive de îngrijorare – acest factor este facilitat de calitatea ridicată a creditelor din sectorul nebancar, unde ponderea creditelor neperformante este de numai 2,5% - 3,5%. Spre comparație, în sectorul bancar acest indicator atinge indicele de 16%.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a spus că, în ciuda situației dificile din sectorul bancar, criza din 2014 a determinat un efect neașteptat – dezvoltarea rapidă a serviciilor nebancare. Astfel, subiectul reglementării unificate a sectorului bancar și a celui nebancar ar trebui să primească atenție la nivel public.

0

273

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org