Veaceslav Ioniță: creșterea capacității de cumpărare face apartamentele mai accesibile


Pentru prima dată, cetățenii moldoveni pentru ca să-și cumpere un apartament au nevoie de mai puțin de 10 salarii anuale. După cum a explicat expertul IDIS "Viitorul", Veaceslav Ioniță, acest lucru a fost posibil datorită creșterii capacității lor de cumpărare.

Conform datelor din anul trecut, un cetățean avea nevoie de circa 11,7 salarii medii anuale pentru a-și cumpăra o locuință. Deja în al treilea trimestru al acestui an, acest indice a scăzut până la 9,9 ani. În consecință, potrivit analizelor expertului, eforturile financiare ale populației în această direcție au scăzut cu aproximativ 18%.

După cum a explicat Veaceslav Ioniță, în principal, creșterii capacității de cumpărare a cetățenilor în Republica Moldova a contribuit declinul monedei euro pe parcursul ultimului an, precum și creșterea veniturilor în moneda națională. Fiind convertite în euro, valoarea salariilor medii anuale în al treilea trimestru din 2017 constituia circa 262 de euro pe lună, în timp ce în acest an cifra a crescut până la 310 de euro pe lună.

În același timp, factorul pozitiv a fost lansarea programului guvernamental „Prima Casă“, care, odată cu creșterea salariilor economiei a dus la o resuscitare a pieței imobiliare, în special în capitala republicii - mun. Chișinău. Astfel, în perioada menționată, costul mediu al unui apartament cu o suprafață de 70 metri patrați a reprezentat aproximativ 36 680 euro, în timp ce în al doilea trimestru valoarea sa a fluctuat în limitele indicelui de circa 36540 de euro. De asemenea, se atestă o creștere a numărului de tranzacții efectuate pe piața imobiliară internă.

0

128

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org