Plata dividendelor către acționarii MAIB pentru anul 2017 a fost amânată pentru un timp de șase luni


Joi, 12 aprilie, a avut loc Adunarea generală a acționarilor «Moldova Agroindbank», în cadrul căreia președintele Consiliului de administrare Serghei Cebotari a declarat că plata dividendelor către acționarii băncii pentru anul 2017 va începe, dar nu mai devreme de șase luni. Această decizie a fost luată ca urmare a răspunsului negativ al Băncii Naționale a Moldovei la apelul membrilor consiliului de administrație al Moldova Agroindbank privind plata dividendelor. În același timp, suma acestora a fost de 180 lei pe acțiune, iar profitul băncii comerciale în anul 2017 a fost de 460 milioane lei. Pentru plata dividendelor conducerea MAIB a propus o sumă de 186.774.120 lei.

Așa cum a explicat Serghei Cebotari, un obstacol pentru plata dividendelor a devenit problema nerezolvată ce ține de vânzarea a două mize de acțiuni a Moldova Agroindbank, în valoare totală de 41.09%. În același timp, top-managerul MAIB a propus un proiect de decizie, potrivit căreia o parte din profitul băncii pentru anul 2017 (461,700,000 lei) ar trebui să fie direcționată pentru dezvoltarea băncii, iar plata dividendelor pentru anul trecut ar trebui să fie mutată cu cel puțin șase luni. Propunerea bancherului a fost susținută în unanimitate de acționari.

În ceea ce privește situația cu acțiunile blocate ale băncii, Serghei Cebotari a spus că, cu permisiunea organului de control activele în valoarea totală de 41.09% din acțiuni pot fi vândute pe piața publică. De asemenea, se așteaptă ca, odată cu venirea noilor investitori, structura acționarilor Moldova Agroindbank să fie echilibrată.

De asemenea, la reuniunea anuală a acționarilor MAIB, a fost aprobată Strategia de dezvoltare a băncii pentru anul curent. Profitul prognozat, capabil să asigure capitalizarea băncii și să garanteze plata dividendelor - este de 470 milioane lei. Dintre acestea, 30-50% vor fi cheltuite pentru plata dividendelor către acționarii băncii pentru anul 2017 și 50-70% - pentru dezvoltarea în continuare a instituției financiare.

Anul 2017 Moldova Agroindbank a încheiat cu un capital de 3,6 miliarde de lei, iar activele sale au atins 21,4 miliarde de lei. Astfel, rentabilitatea capitalului propriu al MAIB (ROE) a fost de 13,2%, iar rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 2,1%. Valoarea contabilă a acțiunilor Băncii Comerciale «Moldova Agroindbank» constituie de peste 3.600 de lei, în timp ce piață acestea sunt tranzacționate la prețul de 1300-1400 lei. 

0

163

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org