Nivelul ridicat de lichiditate al băncilor din Moldova s-a menținut și în primul trimestru al anului 2018


Băncile licențiate din Moldova au păstrat indicatorii de lichiditate ridicată în perioada ianuarie-martie a anului curent. Conform evaluării situației financiare, promulgate de Banca Națională, la sfârșitul primului trimestru al anului 2018 coeficientul de lichiditate pe termen lung pe sistemului bancar al Moldovei a fost de 0,6% la valoarea maximă permisă de 1%.

De la începutul anului 2018, lichiditatea curentă a sistemului bancar a crescut cu 1,3%, ajungând la 56,8%, în timp ce nivelul minim al acestui indicator este de 20%. Acest lucru implică faptul că mai mult de jumătate din activele aferente sectorului bancar, sunt prezentate sub formă de active lichide.

De asemenea, în raportul autorității de reglementare se constată că, la sfârșitul primului trimestru curent cea mai mare parte a structurii activelor lichide le-au constituit depozitele pe conturile BNM - 39,7% (+ 3,6%). Acestea sunt urmate de titlurile de valoare - 29,4% (-4.9%), și fonduri interbancare nete - 20,5% (+ 0,2%).

În același timp, experții Băncii Naționale subliniază că, chiar și în condițiile de risc adecvarea capitalului în  sectorul bancar este în prezent de 33,2%, la cel mai scăzut nivel admisibil pentru fiecare instituție bancară de 16%. În plus, la sfârșitul perioadei desemnate adecvarea capitalului a variat în intervalul limitelor de 23,8% - 89,1%, deci - toate băncile menționate au corespuns normativului de 16%.

0

171

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org