Conform datelor furnizate de Banca Națională, în al doilea trimestru al anului 2019, peste 313,47 milioane dolari au fost trimiși în favoarea persoanelor fizice din Moldova prin intermediul băncilor licențiate. Din suma indicată, aproximativ 83% din transferuri au fost efectuate prin sistemele internaționale de transferuri bănești care nu necesită deschiderea de conturi bancare.
Astfel, în comparație cu al doilea trimestru al anului trecut, suma totală a transferurilor de numerar în Moldova în perioada indicată, convertită în dolari americani, s-a dovedit a fi cu 8,5% mai mică. În special, Banca Națională a explicat această tendință cu fluctuațiile cursului de schimb al monedelor sursă față de dolarul american.
Moneda unică europeană este lider în structura valutară a transferurilor - aproximativ 174,95 milioane dolari au ajuns în Moldova în echivalentul dolari. Următoarele sunt transferurile de bani în dolarii americani - 123,26 milioane de dolari, în ruble rusești - 12,05 milioane de dolari, și în alte monede - aproximativ 3,21 milioane de dolari.
Pe baza originii geografice a transferurilor de numerar, cea mai mare pondere - 46,4% - cade pe țările UE (+ 6,4%). 22,7% din transferuri (-6,5%) au fost primite în Moldova din țările CSI, în timp ce 30,9% (+ 0,01%) din numărul total de transferuri au venit din alte regiuni.
În funcție de țară, cea mai mare sumă de fonduri a venit în Moldova din Italia - 26,8%, Germania - 16,9%, și Marea Britanie - 15%.
După cum menționează Banca Națională a Moldovei, remitențele prin băncile autorizate implică nu numai transferuri de la migranții de muncă, ci și transferuri unilaterale sub formă de pensii, prestații sociale, cadouri, bonusuri, moștenire și alte tipuri de taxe.