În detrimentul plasării titlurilor de stat de către Ministerul Finanțelor bugetul a fost suplimentat cu 187.1 milioane de lei


Marți, pe 14 februarie, de către Ministerul Finanțelor au fost plasate titluri de stat cu valoarea totală de 187.1 milioane de lei. Băncile au avut posibilitatea să achiziționeze aceste titlurile de stat în valoare de 170 de milioane de lei, în timp ce randamentul mediu al acestor titluri s-a ridicat până la 5.33%-6.07% în comparației cu indicia licitației anterioare, care a constituit 5.45%-5.95%.

Astfel, emitentul a reușit să obțină în buget suma de 18,3 milioane de lei, depășind astfel valoarea primită de la plasarea titlurilor de stat în cadrul licitației precedente. Din rezultatele licitației, rezultă că cererea la titlurile de valoare din partea băncilor comerciale din Moldova a crescut – în urmă cu o săptămână, cifra a fost de 200,7 milioane de lei, în timp ce marti, 14 februarie, ea a ajuns la 261.9 milioane de lei.

Cu toate acestea, potrivit experților, creșterea rentabilității titlurilor de stat nu este suficientă pentru rata actuală a inflației. În același timp, în conformitate cu previziunile oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației în 2017 poate ajunge la 5,2%, întrecând de două ori performanța din 2016. Ar trebui de remarcat faptul că anul trecut indicele prețurilor de consum a scăzut de la 13,6% la 2,5%.

Având în vedere această situație, participanții profesioniști ai pieței financiare și-au expus părerea, conform căreia Ministerului Finanțelor îi va fi dificil să mențină indicatorii de profitabilitate a titlurilor de stat la un nivel scăzut. Prin urmare, deja în martie și aprilie a acestui an este așteptată o creștere până la 6-7%. Principalul motiv pentru creșterea inflației, potrivit experților, este creșterea necondiționată a tarifelor reglementate pentru căldură, apă și energie electrică, precum și a prețurilor la produsele energetice importate.

0

126

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org