Datorită veniturilor vamale bugetul de stat a crescut până la 9,39 miliarde de lei


Până la începutul lunii iulie a acestui an, ca urmare a plăților vamale bugetul național al Moldovei a crescut cu 1.576 miliarde de lei (sau 20,2%), comparativ cu aceeași perioadă din 2016, depășind astfel rezultatul de circa 9,39 miliarde de lei (sau 508 milioane de dolari).

După cum se menționează în comunicatul de presă al Serviciului Vamal din Republica Moldova, directorul general al agenției Vitalie Vrabie a venit cu o declarație, potrivit căreia în ultimul an de către toate diviziunile serviciului vamal au fost atestate documentar schimbări pozitive în toate domeniile de activitate.

Totodată cea mai mare pondere de 67,6% din structura plăților vamale au reprezentat-o plățile TVA-ului. În al doilea rând este menționată plata accizelor – 23,2%, urmată de segmentul taxelor vamale de circa 6,1%. Pe categoriile de mărfuri structura plăților vamale este după cum urmează: produse petroliere au o pondere de 24%, transportul – 11%, aparatele electrice și produsele din tutun – 10% fiecare, și de mărfurile de folosință îndelungată – circa 4%.

De asemenea, s-a remarcat dinamica pozitivă în lupta împotriva contrabandei și a altor infracțiuni similare. Astfel, în prima jumătate a anului 2017 au fost confiscate cu 60% mai multe bunuri contrafăcute decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. În total, au fost reținute produsele, clasificate ca transportate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în valoare de peste 102,4 milioane de lei.

În același timp, în comunicatul de presă al Serviciul Vamal s-a remarcat că numărul de încercări și preveniri în traficul ilicit de produse din tutun prin punctele vamale din țară a crescut în comparație cu anul precedent, ajungând până la 157 de cazuri. Ca urmare, de către ofițerii vamali din Moldova au fost confiscate 4,7 milioane de țigări.

De asemenea, agenții vamali au realizat 1321 de procese verbale cu privire la încălcările documentate, în baza cărora au fost impuse amenzi în sumă de 22,8 milioane de lei.

0

100

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org