Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.09.2021
USD
17.63
EUR
20.66
RUB100
0.240
Bitcoin
Etherium

Acțiunile blocate ale băncilor vor fi cumpărate de stat în scopul revânzării lor ulterioare

Agenția de Proprietate Publică intenționează să răscumpere acțiunile emise de Moldindcombank și Moldova Agroindbank. Proiectul de decizie corespunzător al Guvernului a fost deja propus spre consultările publice.

În cadrul noului proiect, Agenția Proprietății Publice va primi de la Guvernul Republicii Moldova autoritatea de a cumpăra acțiunile emise de băncile de sistem, de a negocia și de a semna contractele relevnte de vânzare-cumpărare.

Reamintim că, la 15 decembrie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o serie de modificări legislative, conform cărora statul are dreptul de a cumpăra acțiunile blocate ale băncilor, care nu prezintă interes pentru potențialii investitori, în vederea vânzării lor ulterioare. Astfel, Legea privind administrarea și privatizarea proprietății de stat a fost completată de un alt articol care prevede posibilitatea achiziționării și transferării acțiunilor băncilor de sistem de la proprietatea de stat la proprietatea privată.

De asemenea, noile modificări prevăd ca Ministerul Finanțelor, pe baza hotărârii Guvernului, va trebui să răscumpere acțiunile băncii și să le transfere Agenției Proprietății Publice în termen de cinci zile, în vederea vânzării lor ulterioare pe piața reglementată. Prețul acțiunilor achiziționate destinate vânzării va fi stabilit de Agenție, dar nu va fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate de Ministerul Finanțelor.

Prin modificările aduse Legii privind administrarea și privatizarea proprietății de stat, autoritățile încearcă să rezolve problema vânzării pachetului în proporție de 41,09% din acțiunile BC ”Moldova Agroindbank” (MAIB) și 63,89% din acțiunile Moldindcombank.

Reamintim, de asemenea, că în 2016 Banca Națională a blocat acțiunile a 20 de acționari ai Moldova Agroindbank și a unui grup de acționari ai Moldindcombank, recunoscând acțiunile lor fiind convenite.

486
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe