Legea cu privire la legalizarea capitalului poate contribui la apariția unor noi probleme financiare în Moldova


În cadrul programului "Politica", pe canalul de televiziune TV7, analistul economic Victor Ciobanu și-a exprimat opinia referitor la Legea cu privire la legalizarea capitalului. Potrivit lui, în cazul în care această lege va fi aprobată, pentru Republica Moldova aceasta va duce la apariția unor noi probleme financiare și politice, care vor fi mult mai grave decât amnistia penală din România.

Potrivit experților, scopul final al acestui proiect de lege este de a legaliza furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Acest lucru este precedat de asumarea pe umerii cetățenilor Republicii Moldova a obligațiunilor de rambursare a fondurilor furate. Astfel, este evidentă pregătirea unui cadru legal pentru utilizarea schemelor dubioase nu numai de către oligarhii autohtoni. Iar autorităților le este necesară această legalizare pentru a acoperi furtul miliardului.

În același timp, sunt pregătite un șir de modificări la Legea cu privire la cetățenie. Potrivit acestui proiect, un cetățean străin poate obține cetățenia Republicii Moldova, dacă va depune un deposit într-una din băncile comerciale moldovenești în sumă de un milion de dolari. Ca rezultat, acest lucru va conduce la faptul că cetățenii străini își vor putea spăla banii obținuți în mod fraudulos prin intermediul sistemului bancar din țara noastră.

În același timp, Victor Ciobanu a subliniat faptul că, în ciuda criticilor puternice din partea societății civile, este puțin probabil ca guvernul actual să abandoneze acest proiect de lege. Aceasta va fi revizuită, dar în cele din urmă adoptată.

O opinie similară a fost exprimată de către fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță. Potrivit lui, prin Legea cu privire la legalizarea capitalului și a cetățeniei va fi dat startul procesului de legalizare a fondurilor, a căror origine legală prezintă suspiciuni. De fapt, noua lege nu are nimic de-a face cu legalizarea capitalului, iar guvernul actual urmărește obiective total diferite. Astfel Negruța a subliniat graba cu care Guvernul Philip a descins privatizarea unor întreprinderi de stat planificată pentru anul curent, precum și creșterea volumului investițiilor cu aproape 30%, care, în condițiile situației economice actuale din Republica Moldova este puțin probabilă. Potrivit expertului, există probabilitatea ca Legea cu privire la legalizarea capitalului să fie o modalitate foarte bună pentru unii oameni de afaceri din țările arabe să-și legalizeze veniturile obținute în mod fraudulos. Apoi, acești oameni pur și simplu vor profita de regimul liberalizat de vize pentru propria lor legalizare în Uniunea Europeană.

0

139

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org