A fost înregistrat un nou minim istoric al dobânzii la creditele bancare - 8,45% pe an


Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în august 2018, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a fost de 8,45% pe an, indicând astfel un nou minim istoric. În aceeași perioadă a anului trecut, acest indicator a fost de 9,76%, în timp ce rata dobânzii la creditele în lei pentru a patra lună consecutiv rămâne sub nivelul de 9%.

După cum notează unii experți financiari, ratele relativ scăzute ale dobânzilor vor continua și în perioada următoare. Aceasta va fi facilitată de inflația descendentă și de probabilitatea unei slăbiri a politicii monetare din partea autorității de reglementare.

În special, Banca Națională constată că, odată cu ieftinirea creditelor, există o creștere a numărului de împrumuturi întocmite pe baza contractelor bancare. Acest lucru este confirmat de cifre: dacă în perioada ianuarie-februarie 2018, valoarea totală a creditelor acordate de bănci, s-a ridicat la puțin peste 1 miliard de lei, atunci în ultimele șase luni, valoarea totală a creditelor emise de bănci agenților economici și populației din Moldova au variat de la 1,4 până la 1,7 miliarde pe lună.

Se remarcă faptul că, cele mai populare credite sunt cele cu termen de până la 12 luni - acestea reprezentau aproximativ 93% din numărul total al împrumuturilor emise în moneda națională. Rata medie a dobânzii pentru această categorie de credite a fost de 8,43%.

În același timp, din volumul total al creditelor noi emise în MDL, 51% erau credite emise persoanelor juridice la o rată medie a dobânzii de 9,21%. Totodată în favoarea persoanelor fizice au fost emise împrumuturi pentru un total de 725 milioane lei, rata medie a dobânzii fiind de 7,86%.

Conform rezultatelor lunii august 2018, volumul împrumuturilor pentru achiziționarea/construcția de bunuri imobiliare a crescut la 178 milioane lei, în timp ce dobânda medie pe această categorie de credite a fost de 6,10%.

0

116

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org