Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Angela Saks: Transparența acționarilor în băncile moldovenești a atins un nivel record de 70%. Care sunt prognozele?

După cum a menționat Angela Saks, șefa Biroului Rezident al BERD în Republica Moldova, într-un interviu acordat editorilor de la Logos-Press, transparența acționarilor în băncile moldovenești a ajuns la 70% până la sfârșitul anului 2018. Potrivit expertului, acesta este un rezultat excelent, având în vedere că în 2014 această cifră nu depășea 16%.

În special, Angela Saks a subliniat că creșterea transparenței acționarilor în sistemul bancar este una dintre cele mai importante realizări din acest an, care a devenit principalul factor de consolidare a încrederii cetățenilor în bănci și în sistemul bancar în ansamblul său.

Astfel, datorită asistenței Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pe piața bancară a fost posibilă cumpărarea acțiunilor în cele mai mari instituții financiare din țară - Victoriabank (în care BERD și Banca Transilvania au achiziționat 32,9% din acțiuni) și Moldova Agroindbank (41,09% din acțiuni fiind achiziționate de un consorțiu de investitori străini).

Astfel, după cum remarcă expertul, datorită tranzacțiilor atât de importante pentru Moldova, a fost posibilă transformarea sectorului bancar, axată pe creșterea numărului băncilor cu care BERD cooperează și sporirea încrederii publicului în sistem în ansamblu. În prezent, domeniile prioritare ale activității BERD în Moldova sunt: ​​stabilizarea sectorului bancar prin atragerea de investiții, implementarea unor proiecte importante pentru sistem și implementarea reformelor menite să îmbunătățească climatul de afaceri, precum și stimularea activităților de investiții ale companiilor locale și străine.

Printre principalele realizări ale nivelului legislativ, Angela Saks a remarcat introducerea unei simplificări a administrării fiscale și a dereglementării economiei. Iar introducerea unei rate unice de impozitare va fi unul dintre principalii factori care vor stimula activitatea în Republica Moldova.

Trebuie menționat faptul că astăzi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare investitor pentru Republica Moldova, cu o investiție totală a organizației internaționale în economia națională de peste 1,2 miliarde de euro.

1651
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe