"Bănci & Finanțe" - Profit: cum au reușit Ministerul Finanțelor și Banca Națională să reducă costul banilor pe piață


În articolul din numarul din luna martie al revistei financiar-economice "Bănci & Finanțe" - Profit de către experți este redată o evaluare privind tandemul „Cioclea - Armașu“ și efectele care au fost obținute prin această cooperare. Unul dintre aceste efecte a fost scăderea prețului resurselor financiare deținute de stat pe piață la minimul său istoric.

În special, autorii articolului accentuează faptul că „o acțiune concertată a președintelui Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a condus la o scădere constantă a valorii banilor“. Rezultatul acestei tendințe a fost o scădere a randamentului titlurilor de stat de la 27,5% la 4,8%. De asemenea, publicația subliniază faptul că, odată cu scăderea record a valorii banilor, Moldova nu mai vorbește despre "problema parazitizării băncilor cu privire la împrumuturile acordate de către stat". Iar Ministerul Finanțelor pune pe piața internă valori mobiliare de stat la cel mult 5%, ceea ce este cu 1,5% mai mic decât rata anuală a inflației înregistrată în țară.

Astfel, potrivit experților, eforturile comune de gestionare din partea Băncii Naționale a Moldovei și Ministerului Finanțelor, într-o perioadă relativ scurtă de timp, au reușit să obțină anumite rezultate, în special – determinarea prețului banilor printr-o singură cifră. În plus, față de randamentul titlurilor de stat, acest lucru se aplică depozitelor persoanelor fizice / juridice din băncile din țară, precum și împrumuturilor acordate populației.

Drept urmare, autorii articolului "Bănci & Finanțe" - Profit oferă o evaluare pozitivă acțiunilor celor două instituții de stat, care care au un impact direct asupra pieței de capital. În același timp, experții spun că obiectivul final al reducerii costului banilor nu este doar de a reduce ratele dobânzilor, dar, de asemenea, și creșterea fluxul financiar către economia națională sub formă de împrumuturi și investiții.

0

259

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org