Bloomberg: tranzacția Băncii Transilvania este un semnal pozitiv pentru sistemul bancar din Moldova, dar unele probleme rămân nerezolvate


Într-unul din articolele sale, agenția de știri Bloomberg a prezentat rezultatele analizei tranzacției efectuate de către bancă românească Banca Transilvania în banca comercială din Moldova Victoriabank. Jurnaliștii americani au remarcat că, după finalizarea tranzacției, sistemul financiar al Republicii Moldova poate lua o direcție complet nouă în dezvoltarea sa. Potrivit experților, la acest stadiu o astfel de dezvoltare este necesară, mai ales după fraud bancară senzațională, în rezultatul căreia din sistemul bancar al țării a fost furat un miliard de dolari, precum și numeroasele scandaluri legate de spălarea banilor în proporții deosebit de mari pe parcursul acestei perioade.

Potrivit sursei, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care este proprietar minoritar al acțiunilor atât a Băncii Transilvania, cât și ale Victoriabank, au remarcat faptul că punerea în aplicare a tranzacției va contribui la stimularea creșterii economiei Republicii Moldova.

În acest context, Henry Russell, Director BERD la Londra pentru instituțiile financiare din Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, a subliniat faptul că unul dintre scopurile preempțiune ale organizației internaționale este de a crea un punct critic pentru industria bancară. Astfel, potrivit experților, investițiile și noile norme stabilite în sectorul bancar al țării arată altor investitori existența unor oportunități reale pe piața moldovenească. Prin urmare, aceștia nu numai că pot concura cu alte instituții financiare, ci și să înregistreze și profit.

Articolul concluzionează că semnarea unui contract cu Banca Transilvania reprezintă un semnal pozitiv pentru investitorii străini, deși o serie de probleme rămân nerezolvate. Printre motivele volatilității relative a sistemului bancar din Moldova experții numesc diferite puncte de vedere politice ale conducerii țării, precum și incoerența unor date economice. În special, se remarcă faptul că, deși Fondul Monetar Internațional prognozează creșterea economică în acest an cu 3,7%, volumul creditelor nefavorabile în bănci continuă să crească.

De asemenea, jurnaliștii de la Bloomberg au subliniat că până în prezent trei cele mai mari bănci din Moldova se află sub supravegherea Băncii Naționale. Iar fostul prim-ministru Vlad Filat, care a fost găsit vinovat de spălarea banilor în proporții deosebit de mari, a fost deja condamnat la închisoare pentru o perioadă de 9 ani.

0

361

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org