CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10627$
Etherium
225.91$

Bugetul de stat al R. Moldova riscă să piardă anual peste 1 miliard de dolari: previziunile experților

După adoptarea reformei fiscale, în urma căreia va fi introdusă o singură taxă de 12%, contribuabilii cu venituri mari vor câștiga, dar persoanele cu venituri mici, dimpotrivă, vor pierde. Opinia corespunzătoare a fost exprimată de către expertul economic IDIS "Viitorul" Veaceslav Ioniță într-una din publicațiile TREND HUNTER.

Astfel, potrivit expertului economic, doar 10% din suma totală va fi destinată cetățenilor cu venituri mici. În timp ce indivizii mai bogați vor beneficia de introducerea unei taxe unice. În același timp, municipalitățile vor simți cel mai strigent lipsa fondurilor, deoarece depind în mod direct de acest tip de încasări.

În special, Veaceslav Ioniță observă că, pe de o parte, o singură taxă va simplifica în mod semnificativ administrarea impozitului pe venitul personal, permițând, de asemenea, autorităților să distribuie mai transparent prestații anumitor categorii de indivizi și cetățeni social vulnerabili. Pe de altă parte, inovația va afecta bugetul de stat cu mai mult de 1 miliard de lei pe an - conform sistemului actual de impozitare, veniturile fiscale anuale sunt de circa 3,8 miliarde lei. În plus, impozitul pe venit este una dintre principalele surse de refacere a bugetelor locale.

De asemenea, expertul subliniază faptul că primăria municipiului Chișinău va suferi cel mai mult de la introducerea unei taxe unice de 12%. În special, în anul 2018 veniturile primăriei sunt planificate la nivelul de 1,3 miliarde de lei, în principal datorită impozitului pe venit al persoanelor fizice. În același timp, pierderile se vor ridica la circa 350 milioane de lei, deoarece capitala are cel mai mare număr de salariați, iar salariile lor diferă semnificativ de sumele primite de lucrătorii din mediul rural. Alte autorități locale vor pierde, în medie, 200 de milioane de lei.

Astfel, potrivit estimărilor preliminare ale economistului, după intrarea în vigoare a legii la 1 octombrie curent, pierderile financiare ale autorităților locale vor depăși deja 180 milioane de lei până la sfârșitul anului 2018.

352
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe