Moldova Agroindbank a rezolvat cu succes problema netransparenței acționarilor


Cea mai mare bancă din țară, Moldova Agroindbank, a reușit să rezolve cu succes problema lipsei de transparență a acționarilor, care a fost relevantă pentru perioada ultimilor cinci ani. În același timp, MAIB a reușit să mențină poziții de lider în toate categoriile rezultatelor financiare, demonstrând o dezvoltare dinamică și durabilă.

Așa cum s-a menționat în articolul ediției "Banci & Finanțe - Profit", declinul indicatorilor de transparență ai proprietarilor Moldovei Agroindbank a început în 2013. Cu toate acestea, banca a rămas atractivă din punctul de vedere al investitorilor, înregistrând o creștere a tuturor parametrilor: capitalului, activelelor, volumului creditelor, depozitelor, cotei de piață și numărului de clienți.

Astfel, potrivit datelor publicate anterior de Banca Națională, transparența acționarilor MAIB a fost de 58,9%, în timp ce cota rămasă a capitalului - 41,09% - a fost reprezentată de acționarii netransparenți. Aceasta a dus la pierderea finanțării externe, astfel că banca a fost nevoită să-și folosească propriile forțe și resurse pentru o creștere ulterioară și pentru a obține performanțe financiare bune. În același timp, a existat o luptă pentru restabilirea reputației BC Moldova Agroindbank - prin excluderea unui astfel de fenomen, precum lipsa transparenței acționarilor. Astfel, banca comercială a reușit să-și mențină atractivitatea, puterea și potențialul.

La 2 octombrie 2018 a avut loc un eveniment important - datorită eforturilor comune ale autorităților din Moldova, ale Băncii Naționale și ale partenerilor externi, 41,09% din acțiunile MAIB nou-emise au fost achiziționate de un consorțiu de investitori străini condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ca urmare a acestei tranzacții, indicatorul de transparență a acționarilor băncii comerciale Moldova Agroindbank a ajuns la 100%. Prin urmare, experții consideră că cea mai mare instituție financiară din țară și-a recuperat dreptul să exploateze pe deplin noile perspective și oportunități pentru a asigura managementul corporativ de înaltă calitate și pentru a oferi în continuare servicii financiare tuturor categoriilor de clienți.

0

214

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org