CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10620$
Etherium
225.85$

Se așteaptă ca pe piața valutară a Moldovei să fie efectuate intervenții din partea dealerilor Băncii Naționale

Participanții profesioniști ai pieței valutare din Moldova sunt în așteptarea intervențiilor din partea dealerilor Băncii Naționale sub forma cumpărărilor de excedente valutare. În opinia lor, în momentul de față acțiunile dealerilor de pe piață nu exprimă încă perspectivitatea ratei de schimb a leului moldovenesc. Deci, în timp ce situația rămâne neclară atunci când băncile comerciale înregistrează un exces de valută, iar tendința de creștere a controlului de schimb valutar este constantă, autoritatea de reglementare nu exprimă nici o grabă de a lua oricare decizie. În consecință, participanții de pe piața valutară nu cunosc previziunile autorității de reglementare. Situația este agravată de faptul că astăzi cursul de schimb real al monedei naționale este semnificativ diferit de cifrele prevăzute în Legea bugetului de stat pentru 2017.

De asemenea, unul dintre participanții de pe piață într-un interviu acordat agenției de știri „Infotag“, a declarat că, previziunile de dezvoltare ale economiei sunt actualizate aproape în fiecare trimestru. Totodată predicțiile despre rata cursului de schimb al leului, care de la începutul anului s-a apreciat cu mai mult de 10%, nu pot fi considerate specifice, deoarece nici pentru agenții economici, nici pentru cetățeni ele nu pot servi drept ghid.

Trebuie remarcat faptul că marți, pe 3 octombrie moneda SUA pe piața interbancară a fost vândută la rata de 17.62-17.64 lei per 1 dolar, și putea fi cumpărată cu 17.52-17.54 lei per 1 dolar.

Anterior, participanții de pe piața valutară se așteptau la sfârșitul lunii septembrie și octombrie o creștere a achizițiilor de bunuri din partea importatorilor pentru a fi depozitate pentru Anul Nou. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă observat. Numărul de persoane care doresc să vândă valută, chiar și în condițiile unui curs de schimb puțin favorabil, crește zilnic. De asemenea, participanții de pe piața valutară nu exclud posibilitatea  aprecierii leului moldovenesc până la 16,5 MDL: 1 $. În opinia lor, acest lucru se poate întâmpla dacă autoritatea de reglementare nu va intra pe piață pentru o perioadă lungă de timp.

În același timp, experții au numit cauza „stării somnolente“ a dealerilor BNM, care nu se grăbesc să intre pe piață pentru a satisface ofertele de valută – și anume existența unui risc crescut de a provoca inflație. Potrivit acestora, în cazul în care autoritatea de reglementare va continua să cumpere valuta străină, acest lucru va duce la o creștere a masei monetare în valuta națională, care, la rândul său, va contribui la menținerea inflației la un nivel ridicat. Cu toate acestea, politica actuală de control monetar are ca scop revenirea inflației în coridorul de 5%, ± 1,5%.

Experții Băncii Mondiale, de asemenea, au remarcat efectele aprecierii cursului de schimb al monedei naționale. În special, ei au subliniat că, datorită acestui fapt regulatorul a fost capabil să suplinească rezervele valutare, care au depășit 2,5 miliarde de dolari. Într-una dintre cele mai recente cercetări ale sale „Perspectivele pentru economia Moldovei“, specialiștii organizației financiare globale au remarcat faptul că astfel de sume de rezerve valutare vor asigura nivelul necesar al importărilor guvernamentale pentru o perioadă de 5,5 luni.

Reamintim că, pentru 3 octombrie de către Banca Națională a Moldovei a fost stabilit cursul oficial de 17,6034 MDL: 1dolar SUA și 20,6761 MDL: 1 euro, marcând astfel o ușoară apreciere a monedei naționale față de perechea valutară dolar-euro.

337
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe