Experții germani: Sistemul financiar al Republicii Moldova înregistrează o dinamică pozitivă în depășirea crizei


Potrivit unui grup de experți, care oferă consultanță autorităților țării noastre în rezolvarea problemelor economice, Republica Moldova ar putea depăși în curând criza financiară care a fost rezultatul fraudei în sistemul bancar. În special, publicația «Exparts News» notează că reformele implementate care sunt promovate de Ministerul economiei al Republicii Moldova, ajută la revenirea încrederii cetățenilor moldoveni în sistemul bancar național, precum și la sporirea transparenței acționarilor și a beneficiarilor reali ai băncilor comerciale din țară.

În plus, sursa menționează că, autoritățile moldovene au luat măsuri nu numai în sectorul bancar, dar și în alte domenii, în scopul de a evita fenomenul similar fraudei bancare din 2014. În special, în anul următor în sistemul bancar al Republicii Moldova urmează să fie introduse standarde noi de calitate, bazate pe experiența țărilor europene. Experții s-au expus pozitiv, de asemenea, în ceea ce privește eforturile depuse de Banca Națională în asigurarea transparenței, care deja aduc primele rezultate. Printre acestea au fost observate: blocarea mizelor importante de acțiuni deținute în cele mai mari bănci comerciale din Republica Moldova, precum și re-emisia parțială a acestora.

Un alt indiciiu al stabilității, potrivit experților germani, o reprezintă evoluția pozitivă a indicatorilor de adecvare a capitalului mediu și riscul aflat în recesiune din sectorul financiar-bancar. Toate acestea pot fi numite rezultate ale implementării noilor standarde și înăspririi supravegherii bancare.

0

292

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org