Potrivit Financial Times, Moldova se numără printre țările care au înregistrat cel mai mare progres în cadrul Băncii Mondiale


Republica Moldova și-a găsit locul în lista țărilor, care au înregistrat cel mai mare progres în evaluarea internațională ”Doing Business” în ultimii 6 ani. Despre acest lucru a scris în studiul său portalul "Financial Times", efectuat pe baza datelor afișate de rapoartele Băncii Mondiale și a declarațiilor experților financiari internaționali. 

Astfel, potrivit informațiilor publicate de Financial Times, începând cu anul 2010, majoritatea țărilor care au reușit să-și îmbunătățească semnificativ sfera antreprenorială sunt fostele republici sovietice, inclusiv Republica Moldova.

La prima vedere, o astfel de evoluție poate părea ciudată, având în vedere gradul de influență asupra sistemului juridic al anumitor structuri guvernamentale și al tradițiilor oligarhice, specifice Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, analiza datelor Băncii Mondiale, realizată de ”Financial Times”, arată că majoritatea statelor care au reușit să-și îmbunătățească situația în sectorul de afaceri sunt fostele state comuniste.

În plus, Banca Mondială subliniază eforturile depuse de autoritățile din Ucraina, Uzbekistan, Kazahstan și Belarus, în punerea în aplicare a diferitelor reforme economice. În ceea ce privește Republica Moldova, între ani 2010 și 2017, țara noastră a reușit să avanseze în acest rating cu 14,16 puncte. 

De reținut, că Banca Mondială plasează 25 de țări în regiunea "Europa și Asia Centrală", în timp ce această categorie nu include Europa de Est – din această regiune, toate, cu excepția a trei țări, sunt ex-comuniste. Începând cu anul 2004, aceste state au înregistrat în medie 26 de reforme economice, pe când scorul mediu global este de 15.

Astfel, potrivit Ritei Ramalho, responsabilă de implementarea proiectului Doing Business, Europa de Est și-a îmbunătățit performanțele economice mai mult decât alte regiuni. La rândul său, acest lucru a devenit posibil datorită tranziției statelor de la comunism la capitalism.

De asemenea, Rita Ramalho susține că îmbunătățirea pozițiilor de rating, care sunt acum ocupate de statele post-sovietice, este parțial rezultatul schimbărilor metodologice. Problema "oligarhiei și cumetrismului" este studiată cu atenție pentru a identifica modalitățile cele mai eficiente și mai rapide de a exclude astfel de fenomene din diferite cercuri economice.

Același raport arată că printre țările care și-au pierdut poziția în ratingul Băncii Mondiale se numără Hong Kong, Africa de Sud, Arabia Saudită și Venezuela.

0

470

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org