Indicatorii rentabilității medii a activelor și a capitalului instituțiilor de credit nebancare au fost de 10%, și respectiv 27%


La capitolul rentabilității medii a activelor și a capitalului, instituțiile de credit nebancare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova au obținut rezultate de 10% și respectiv 27%.

Acest lucru a fost semnalat în interviul acordat revistei "Bănci și finanțe" de către Alina Cebotareva, șeful Departamentului de Plasament Colectiv și Microfinanțare al Comisiei Naționale pentru Piața Financiară. În special, expertul a subliniat că începând cu anul 2004, când Legea cu privire la activitatea organizațiilor de microfinanțare a intrat în vigoare în Republica Moldova, aceste instituții de credit nebancare continuă să demonstreze o dezvoltare stabilă și durabilă. Astfel, conform ultimelor date, organizațiile de microfinanțare reușesc anual să-și sporească performanța financiară cu aproximativ 25-30%.

De asemenea, Alina Cebotareva a remarcat, că numărul acestor organizații atinge astăzi 132, dintre care 10 au reușit să obțină o cotă de piață de circa 77%. Acest lucru se explică prin faptul că mărimea medie a unui împrumut emis de una dintre aceste 10 organizații nebancare este de circa 300 mii lei. Astfel, ținând seama de rapoartele financiare prezentate, profitul net al IFM anul trecut a atins de la 10 până la 100 milioane de lei.

Restul segmentului pieței de 23% este ocupat de 106 organizații de microfinanțare, iar mărimea medie a împrumuturilor pe care le oferă este de 30 mii lei.

0

280

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org