Sergiu Cioclea într-un interviu cu The Banker: Sectorul bancar din Moldova este stabil, chiar și în condițiile haosului din ultimii ani


Într-un interviu acordat agenției britanice „THE BANKER”, guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea a menționat că sistemul bancar al Republicii Moldova s-a consolidat în mod substanțial, iar situația din acest sector s-a stabilizat. De asemenea, bancherul a dat asigurări, bazându-se pe rezultatele sondajelor recente, că nivelul de încredere pentru Banca Națională din partea partenerilor străini și a cetățenilor moldoveni crește treptat.

Astfel, potrivit lui Sergiu Cioclea, începând cu anul 2015, au fost depuse eforturi considerabile pentru a stabiliza sistemul bancar al țării. Au fost întreprinse o serie de reforme, a fost restaurată încrederea partenerilor străini și a cetățenilor obișnuiți. Unul dintre cele mai recente succese Guvernatorul Băncii Naționale a numit tranzacția de vânzare a 39,2% din activele Victoriabank în favoarea Bancii Transilvania din România, care este a doua cea mai mare bancă din țara vecină.

De asemenea, în articolul The Banker s-a menționat că unul dintre principalii factori care contribuie la stabilizarea situației în sectorul bancar și începutul punerii în aplicare a reformelor a fost decizia Fondului Monetar Internațional pentru a oferi țării noastre un împrumut în valoare de 183 milioane $ pe un termen de 3 ani, care a fost adoptată la sfârșitul anului 2016. În plus, potrivit experților străini, impactul pozitiv asupra sistemului bancar din Republica Moldova a avut adoptarea Strategiei privind punerea în aplicare a standardelor Basel III, cu sprijinul României și Olandei.

În același timp, în articolul agenției britanice au fost prezentate date, care arată că nivelul de încredere a cetățenilor moldoveni pentru Banca Națională a crescut de la 15% în 2016 la 26% în 2017. În acest context, chiar și în condițiile haosului din ultimii ani, rezultat din furtul miliardului, sectorul bancar din Republica Moldova este surprinzător de stabil și continuă să evolueze în direcțiile de creștere a volumului activelor și profitului. Cu toate acestea, după cum notează experții, este prea devreme ca guvernarea să se relaxeze, deoarece sistemul bancar din țara noastră nu este perfect și este nevoie încă de multe reforme de ordin legislativ.

0

339

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org