CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10624$
Etherium
225.87$

«The Economist»: Moldova nu este cea mai săracă țară din Europa

În conformitate cu materialul publicat în "The Economist», Moldova nu este cea mai săracă țară din Europa, chiar și în situația unei crize financiare, declanșate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar al țării. Astfel, Republica Moldova a făcut față acestor provocări datorită acțiunilor eficiente ale Guvernului, remitențelor emigranților și dezvoltării sectorului agricol. Informațiile au fost furnizate de portalul economic «The Economist» în studiul "Cum Moldova face față efectelor rezultate din criza bancară» (How Moldova escaped the effects of a giant banking crisis).

Așa cum se spune în acest articol, în pofida furtului miliardului de la cele trei bănci, ceea ce sa întâmplat în această "mică țară ex-sovietică" este cu adevărat uimitor. În primul rand, criza bancară a apărut în contextul agravării situației politice și economice în țările partenere din Moldova – Ucraina și Federația Rusă. Cu toate acestea, țara noastră a făcut față acestui lucru: PIB-ul a scăzut în 2015 cu doar 0,5% (o scădere a aceluiași indicator în Rusia și Ucraina pentru perioada dată s-a ridicat la 4 și 10%, respectiv), în timp ce în 2016 PIB-ul în Moldova a crescut cu 2% și a ajuns, prin urmare, performanța unor țări ale Uniunii Europene.

Ar trebui remarcată îndeosebi intervenția Guvernului și oferirea de către acesta a garanțiilor la depozitele din băncile respective. Datorită acestui fapt, nici persoanele juridice, nici persoanele fizice nu și-au pierdut banii. De asemenea, guvernul și-a continuat activitatea de atragere a investițiilor.

O altă inovație surprinzătoare pentru jurnaliștii străini a fost specificul economiei moldovenești. Având în vedere că Republica Moldova este o țară agricolă, aproape o treime din populația aptă de muncă se referă la lucrătorii agricoli, iar cei mai mulți dintre ei fac parte din mici întreprinzători, care nu-și asumă riscul de a lua împrumuturi mari de la băncile comerciale. În această situație, putini oameni au observat creșterea ratelor dobânzilor la credite!

O altă cauză favorabilă a creșterii economice slabe, dar stabile a Moldovei au devenit condițiile meteorologice: în 2016 agricultorii din țară au înregistrat o recoltă bogată, de aproape trei ori mai mare în comparație cu sezonul precedent. În același timp, piața pentru mărfuri moldovenești a fost pregătită în 2014, prin semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Iar un alt articol al veniturilor în bugetul național l-au constituit remitențele din străinătate ale emigranților.

Cu toate acestea, multe probleme rămân nerezolvate. În special, aceasta se referă la îmbunătățirea infrastructurii, reparația orașului și a drumurilor naționale, veniturile reduse ale populației și corupția. Asistența din partea Fondului Monetar Internațional, într-o anumită măsură, permite guvernului să rezolve anumite probleme, ceea ce necesită menținerea unei politici fiscale stricte. Prin urmare, în prezent, țara noastră este în căutarea unor soluții noi și metode mai eficiente de ieșire din criza economică și financiară.

283
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe