În Republica Moldova actual există 285 asociații de economii și împrumut, dimensiunea totală a activelor este de peste 633 de milioane de lei


Reprezentantul Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a Consiliului, Viorel Miron, în interviul acordat ziarului «Capital-Market» a menționat, că actualmente în Republica Moldova există 285 asociații de economii și împrumut. Volumul total al activelor acestora s-a ridicat la 633 milioane lei, sau 35 milioane de dolari. Viorel Miron a remarcat, de asemenea, progresele înregistrate în activitățile acestor organizații, în contextul situației economice actuale din țară.

Totodată reprezentantul Comisiei Naționale a Pieței Financiare a menționat, că pe parcursul anului trecut activele asociațiilor de economii și de împrumut au crescut cu 114.6 mil lei, comparativ cu anul 2015. În același timp, în 2012, această cifră a fost de doar 334 milioane de lei.

Astăzi, conform datelor preliminare, capitalul propriu al asociațiilor de economii și împrumut a ajuns la 205 milioane de lei.

Potrivit lui Viorel Miron, aceste asociații au un mare potențial de dezvoltare. Pentru comparație, în Lituania ponderea asociațiilor de economii și împrumut în PIB-ul țării este de 1,77%, în timp ce în Moldova – de doar 0,4%. Expertul a mai spus că, în anul 2016 de împrumuturi au beneficiat mai mult de 38 de mii de membri ai asociațiilor de economii și împrumut, ceea ce în comparație cu 2015 este mai mult cu 3,8%. Valoarea medie a împrumutului a fost de 13.800 de lei, în timp ce depozitele de economii de la persoane fizice – 46 mii lei.

0

277

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org