Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

De ce FMI are previziuni pesimiste pentru economia moldovenească?

În prima jumătate a anului 2016, de către reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Moldova, Armine Khachatryan, au fost exprimate îngrijorări cu privire la creșterea economică, prevăzută anterior pentru țara noastră. Potrivit ei, economia moldovenească este extrem de vulnerabilă, iar creșterea sa este în mare măsură afectată de șocurile externe și interne: relațiile cu partenerii comerciali, evenimentele de pe piața mondială, instabilitatea politică din țară, schimbarea condițiilor climatice și meteorologice.

Motivele previziunilor pesimiste ale FMI

Potrivit lui Khachatryan, situația economică din Moldova va continua să fie o provocare, dar ritmul de recuperare a creșterii economice va fi susținut. Principalele motive pentru astfel de previziuni sunt: ​​impactul secetei din anul 2015, nivelul scăzut al cererii interne, o reducere esențială a transferurilor de peste hotare, reducerea volumului de investiții străine și limitarea finanțării totale în economia moldovenească.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a prognozat pentru 2016 creșterea produsului intern brut de numai 1%. Cu toate acestea, analiștii departamentului în luna iunie au ajustat performanța estimată, ținînd cont de inflație și creșterea PIB-ului curent.

Ce prezice Ministerul Economiei al Republicii Moldova pentru acest an?

Potrivit Ministerului Economiei al Republicii Moldova, echivalentul în numerar al produsului intern brut în acest an va ajunge la 133,3 miliarde de lei. Din această sumă circa 2% vor reveni creșterii volumului producției industriale, și circa 7% - volumului producției agricole. Cu toate acestea, foarte puțin vor crește investițiile în active pe termen lung și volumul exporturilor. Potrivit estimărilor preliminare, acesta se va reduce cu 6%, iar importul - cu 1%.

În același timp, rata medie anuală a inflației va ajunge la 7,2%. Principala explicație pentru această dinamică este slăbirea cererii interne și menținerea politicii financiare și de credit constrînse din partea Băncii Naționale a Moldovei. Acești factori vor afecta, de asemenea, menținerea cursului de schimb mediu al monedei naționale în raport cu dolarul american, care în acest an se va menține la nivelul de 19,8 lei.

Raportul Ministerului Economiei constată, de asemenea, că salariul mediu va fi majorat pe parcursul anului curent cu 9,5%, și va constitui în cele din urmă 5050 de lei. Expresia actuală a acestei creșteri este de 2,2%.

Ajustările prognozelor pentru anii viitori

Previziunile privind creșterea PIB-ului în Moldova pentru perioada anilor 2017-2019, parvenite de la Ministerul Economiei, au fost revizuite. În conformitate cu noile modificări, în 2017 creșterea PIB-ului va scădea pînă la 2,5%, iar în 2018 și 2019 această cifră va crește până la 3,5% și, respectiv, 4%. De asemenea, va crește rata medie de schimb a leului în raport cu dolarul american: acesta va fi de 19,95 lei în 2017, iar pînă în 2019 va ajunge la 20,35 lei. Schimbări pozitive vor afecta, de asemenea, și volumul exporturilor – acesta va crește cu 5,7%, iar importurile – cu 4,7%.

Noile previziuni pentru economia moldovenească au fost emise, luînd în considerare următorii factori:

  • situația economică din țările membre ale Uniunii Europene;
  • evoluția economiei în țările care sunt principalii parteneri comerciali ai Moldovei;
  • rezultatele obținute în sectoarele fundamentale ale țării în raport cu volumul de produse fabricate și vîndute;
  • previziuni ale inflației și a cursului de schimb al monedei naționale;
  • posibilele riscuri din sectorul economic al țării, în contextul unor situații neprevăzute.

   În același timp, Ministerul Economiei prognozează un sold comercial negativ al țării: de la 2.225 miliarde de dolari în 2017 pînă la 2.375 miliarde de dolari în 2019. Mărimea salariului mediu lunar în 2019 va crește cu 17,3%, ajungînd la 6,450 lei.

În opinia Băncii Mondiale, ce va întruni Moldova în acest an

Spre deosebire de Fondul Monetar Internațional, previziunile Băncii Mondiale pentru economia moldovenească nu sînt atît de pesimiste. În susținerea acestei opinii a fost prezentat raportul "Perspective economice globale» (”Global Economic Prospects”), potrivit căruia creșterea în sectorul economic al Republicii Moldova pentru 2016-2017 a fost estimată la 0,5% - 4%.

Potrivit experților Băncii Mondiale, îmbunătățirea dinamicii de creștere a PIB-ului în Moldova este împiedicată de factorii, cum ar fi:

  • reducerea remitențelor din partea lucrătorilor migranți;
  • deteriorarea relațiilor economice cu partenerii comerciali importanți pentru țară – Ucraina și Federația Rusă;
  • reducerea volumului exporturilor moldovenești.

Potrivit reprezentanților organizației financiare mondiale, baza pentru creșterea economică a Republicii Moldova în anul 2017 ar trebui să fie exporturile nete. De asemenea, nu ar trebui să fie exclusă și posibilitatea unei presiuni politice privind ajustarea cursului de schimb și a cererii interne. Capacitățile consumatorilor obișnuiți vor depinde de volumul remitențelor, însă costul ridicat al finanțării interne și lipsa de încredere a investitorilor după furtul din sistemul bancar al țării în mare parte restricționează consumul intern. În același timp, potrivit estimărilor preliminare ale Băncii Mondiale, în 2016 deficitul bugetar moldovenesc va ajunge la 3,2% din PIB.

680
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe