Dinamica creditării în contextul recesiunii investițiilor: de ce economia cere, iar băncile nu se grăbesc să emită credite?


Al treilea raport privind inflația, prezentat de Banca Națională a Moldovei, arată că, în al doilea trimestru al anului 2018, excesul lichidității în sistemul bancar s-a ameliorat, constituind 9 miliarde 241 milioane de lei. Având în vedere gestionarea echilibrată a politicii macroeconomice și monetare, ar trebui să se aștepte o creștere economică bună, care poate fi facilitată și prin împrumuturi la rate avantajoase.

La sfârșitul primei jumătăți de an portofoliul de credite net s-a ridicat la 41,1% din totalul activelor - 33,1 miliarde lei, fiind în scădere de la începutul anului cu 1% sau de 327 milioane de lei. În același timp, volumul de noi împrumuturi, dimpotrivă, a crescut cu 11,6% - în principal, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor la împrumuturi. Persoanele fizice au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra dinamicii creditării. O atenție deosebită este acordată împrumuturilor pentru achiziționarea de locuințe în programul guvernamental "Prima Casă".

Potrivit Băncii Naționale, procentul creditelor și depozitelor în această perioadă a fost de 54,4% la 76%. Pe de altă parte, se remarcă faptul că afacerile în Moldova se află încă într-o stare de stagnare, agravată de imprevizibilitatea perioadei preelectorale. În acest context, economia are nevoie de investiții, dar băncile nu se grăbesc să emită împrumuturi agenților economici și, prin urmare, în acest stadiu este dificil să se prevadă dezvoltarea ulterioară a economiei naționale.

0

173

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org