CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10262$
Etherium
216.12$

Expert-Grup: Economia Moldovei se confruntă cu o criză de investiții îndelungată și profundă

Vulnerabilitatea instituțională este principalul motiv pentru stabilirea unei rate de creștere lente a economiei Republicii Moldova și a scăderii competitivității, care afectează negativ atractivitatea investițională a Republicii Moldova pentru investitorii strategici. Acest lucru este menționat în Raportul pentru Starea Țării 2018, publicat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

După cum se arată în raportul Expert-Grup, începând cu anul 2000, pentru prima dată, economia Republicii Moldova se confruntă cu o astfel de criză lungă și profundă a investițiilor. Astfel, conform datelor prezentate, investițiile în activele imobiliare, atât în ​​sectorul public, cât și în cel privat, au înregistrat o scădere drastică în perioada anilor 2015-2016 - cu 20% față de 2014. Și în 2017, acest indicator se afla într-o perioadă de stagnare, fiind în creștere cu numai 1% față de perioada anterioară.

De asemenea, studiul arată că, din 2000, pierderea fluxurilor de investiții a constituit aproximativ 40-50%, în timp ce raioanele Ocnița și Leova au suferit cele mai mari pierderi - 70% și, respectiv, 60%. În special, tendința dinamicii investițiilor regionale este negativă datorită unui procent mare de emigrare a forței de muncă din zonele desemnate, ceea ce a dus la o aprofundare a crizei economice locale. În acest context, interesul investitorilor în aceste zone a scăzut. În plus, în analiza Expert-Grup se remarcă factori precum rentabilitatea și vânzările scăzute ale întreprinderilor locale.

În același timp, potrivit autorilor studiului, lipsa investițiilor afectează negativ perspectivele unei creșteri economice stabile, în principal din cauza lipsei de dezvoltare a capacităților de producție ale întreprinderilor din Moldova. Situația din sectoarele industriale și agricole, ale căror produse sunt considerate a fi cele mai ușor de vândut pe piața internațională, este deosebit de deplorabilă - volumul investițiilor în aceste sectoare în ultimii ani nu a depășit 20% din investiția totală realizată.

Potrivit analiștilor, lipsa cronică a resurselor de investiții a devenit unul dintre rezultatele neîndeplinirii de către bănci a funcțiilor lor fundamentale - atragerea și furnizarea de fonduri pentru finanțarea investițiilor productive. Acest lucru a condus la faptul că, din cauza lipsei investițiilor de înaltă calitate, producătorii locali nu pot profita din plin de oportunitățile zonei de liber schimb.

În același timp, directorul executiv al Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Alexandru Lupușor, subliniază faptul că acordul de asociere cu UE a fost un punct de salvare pentru Moldova, datorită căruia țara noastră a reușit să obțină creșterea economică în ultimii ani, datorită diversificării vânzărilor de pe piața locală prin ieșirea pe piața unică europeană.

137
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe