CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10591$
Etherium
225.31$

Expert-Grup: Volumul creditelor acordate de băncile comerciale din Moldova a crescut cu peste 35 de miliarde de lei

La sfârșitul lunii noiembrie 2018, volumul creditelor noi emise de băncile comerciale din Moldova a crescut cu 35,4 miliarde lei. În clasamentul performanței bancare pe primele poziții se află băncile de importanță sistemică Moldova Agroindbank, Mobiasbancă și Moldindcombank.

După cum s-a menționat în studiul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, băncile comerciale desemnate reprezintă o cotă de 82% din totalul profiturilor din sectorul bancar și 61% din totalul activelor bancare.

Astfel, potrivit ratingului publicat, primele poziții în clasamentul celei mai solide baze de capital în comparație cu activele sunt băncile: Eximbank, BCR Chișinău, EuroCreditBank.

Victoriabank, Eximbank și Moldindcombank sunt lideri în ceea ce privește indicatorii celui mai mare volum de active lichide.

Cele mai mari active sunt deținute de băncile comerciale ProCreditBank, EuroCreditBank și Fincombank.

În același timp, în ceea ce privește indicatorii rentabilității capitalului liderii pieței sunt: Moldindcombank și Moldova Agroindbank, iar cea mai mare parte a pieței bancare din punct de vedere al portofoliului de credite este deținută de băncile comerciale Moldova Agroindbank, Moldindcombank și Mobiasbancă.

În plus, experții Centrului Expert-Grup remarcă faptul că nivelul de lichiditate al băncilor rămâne ridicat, atingând aproximativ 55% pe termen scurt, iar indicatorii calității activelor continuă să se îmbunătățească datorită eforturilor depuse de autoritatea de reglementare pentru rezolvarea situației cu împrumuturile problematice emise înainte de criza bancară. Potrivit raportului, în noiembrie 2018, nivelul mediu al împrumuturilor neperformante a fost de 13,4%, variând în funcție de bancă în segmentul de la 5% la 33%.

În același timp, băncile comerciale continuă să-și crească profiturile, însă experții sunt încă prea rezervați în prognozele sale în ceea ce privește creșterea acestora pe termen lung. Explicația pentru aceasta este efectul marginal al politicii monetare urmărite de autoritatea de reglementare, dar nu și rezultatul extinderii activităților de împrumut ale băncilor.

În plus, studiul Expert-Grup arată că, pentru prima dată în ultimii ani, băncile din Moldova au început să-și îndeplinească pe deplin funcțiile intermediare. Astfel, în condițiile scăderii ratelor dobânzilor, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice, se înregistrează o creștere a cererii pentru credite noi. O atenție deosebită, potrivit experților, merită segmentul creditării în cadrul programului ”Prima Casă” și, prin urmare, acum este posibil să se vorbească despre o creștere constantă a portofoliului total de credite, inclusiv datorită diferenței dintre ratele de împrumuturi noi și viteza de rambursare a acestora.

94
100
Tema zilei
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe