Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Expert-Grup: Volumul creditelor acordate de băncile comerciale din Moldova a crescut cu peste 35 de miliarde de lei

La sfârșitul lunii noiembrie 2018, volumul creditelor noi emise de băncile comerciale din Moldova a crescut cu 35,4 miliarde lei. În clasamentul performanței bancare pe primele poziții se află băncile de importanță sistemică Moldova Agroindbank, Mobiasbancă și Moldindcombank.

După cum s-a menționat în studiul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, băncile comerciale desemnate reprezintă o cotă de 82% din totalul profiturilor din sectorul bancar și 61% din totalul activelor bancare.

Astfel, potrivit ratingului publicat, primele poziții în clasamentul celei mai solide baze de capital în comparație cu activele sunt băncile: Eximbank, BCR Chișinău, EuroCreditBank.

Victoriabank, Eximbank și Moldindcombank sunt lideri în ceea ce privește indicatorii celui mai mare volum de active lichide.

Cele mai mari active sunt deținute de băncile comerciale ProCreditBank, EuroCreditBank și Fincombank.

În același timp, în ceea ce privește indicatorii rentabilității capitalului liderii pieței sunt: Moldindcombank și Moldova Agroindbank, iar cea mai mare parte a pieței bancare din punct de vedere al portofoliului de credite este deținută de băncile comerciale Moldova Agroindbank, Moldindcombank și Mobiasbancă.

În plus, experții Centrului Expert-Grup remarcă faptul că nivelul de lichiditate al băncilor rămâne ridicat, atingând aproximativ 55% pe termen scurt, iar indicatorii calității activelor continuă să se îmbunătățească datorită eforturilor depuse de autoritatea de reglementare pentru rezolvarea situației cu împrumuturile problematice emise înainte de criza bancară. Potrivit raportului, în noiembrie 2018, nivelul mediu al împrumuturilor neperformante a fost de 13,4%, variând în funcție de bancă în segmentul de la 5% la 33%.

În același timp, băncile comerciale continuă să-și crească profiturile, însă experții sunt încă prea rezervați în prognozele sale în ceea ce privește creșterea acestora pe termen lung. Explicația pentru aceasta este efectul marginal al politicii monetare urmărite de autoritatea de reglementare, dar nu și rezultatul extinderii activităților de împrumut ale băncilor.

În plus, studiul Expert-Grup arată că, pentru prima dată în ultimii ani, băncile din Moldova au început să-și îndeplinească pe deplin funcțiile intermediare. Astfel, în condițiile scăderii ratelor dobânzilor, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice, se înregistrează o creștere a cererii pentru credite noi. O atenție deosebită, potrivit experților, merită segmentul creditării în cadrul programului ”Prima Casă” și, prin urmare, acum este posibil să se vorbească despre o creștere constantă a portofoliului total de credite, inclusiv datorită diferenței dintre ratele de împrumuturi noi și viteza de rambursare a acestora.

977
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe