Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Expert-Grup: Rolul băncilor comerciale în economia națională se redresează treptat

În perioada post-criză, se restabilește treptat rolul băncilor comerciale în economia Republicii Moldova. Declarația corespunzătoare a fost făcută de analiștii centrului independent Expert-Grup după studiul economic anual MEGA.

În special, experții economici au ajuns la concluzia că, după stagnarea economică, care a durat aproximativ trei ani, băncile comerciale din Moldova încep să se orienteze treptat spre îndeplinirea principalelor funcții intermediare ale acestora. Astfel, în condițiile ratelor reduse ale dobânzii, creșterea cererii la credite se observă nu numai de la persoane fizice, ci și de la persoanele juridice. În acest context, cercetătorii Expert-Grup au observat o creștere a volumului mediu lunar al creditelor noi de la începutul anului 2018 cu circa 2,3 miliarde de lei. Această cifră este mai mare decât anul trecut cu 300 de milioane de lei.

În același timp, se remarcă faptul că, în segmentul creditării populației, creșterea a fost asigurată de o creștere a cererii de consum și, nu în ultimul rând, de creșterea numărului de cetățeni care au primit dreptul de a participa la programul de stat "Prima casă". Dacă această tendință va continua, băncile au o șansă reală de a-și îmbunătăți portofoliul de credite.

În plus, după cum menționează experții, ar trebui să se țină seama de faptul că anul acesta pentru prima dată după criza din perioada 2014-2015 ar trebui să fie considerat pozitiv volumul creditelor emise de bănci, care a depășit totalul împrumuturilor. Conform ultimului raport financiar, la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, volumul total al creditelor a crescut cu 2,2%, ajungând la 34,6 miliarde lei. Cu toate acestea, experții Centrului Expert-Grup au subliniat că, chiar și cu astfel de indicatori, creșterea creditelor a fost asigurată în principal de împrumuturile emise de bănci pentru achiziționarea de bunuri imobiliare (37%) și în scopuri de consum (23%).

Însă, în ceea ce privește alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019, experții admit probabilitatea complicării dialogului cu partenerii strategici, ceea ce ar putea crește nivelul volatilității pe piața financiară din Moldova. La rândul său, acest lucru poate provoca o creștere a ratelor dobânzilor la împrumuturi și titlurile de stat și, ca urmare, cererea de credite și activitatea economică va scădea.

Un alt factor care ar putea conduce la o reducere a cererii la creditarea bancară în Moldova, cercetătorii au numit introducerea unei rate unice a impozitului pe venit și o reducere a poverii sociale asupra activităților de afaceri. Potrivit experților, aceasta va conduce la o majorare a capitalului social al agenților economici, iar fondurile vor fi direcționate spre investiții, ceea ce va reduce cererea de credite bancare.

Un alt aspect important al stabilității financiare a Republicii Moldova, experții economici au numit rezultatele nesatisfăcătoare ale anchetei privind furtul bancar. În acest context, neîncrederea rămâne din partea partenerilor externi, precum și o probabilitate scăzută de returnare a fondurilor furate, care nu pot contribui în nici un fel la asigurarea stabilității sistemului bancar național și a economiei în ansamblu.

1259
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe