IDIS VIITORUL: Rolul economiei "umbrite" poate fi redus prin sporirea numărului de achiziții cu ajutorul cardurilor de credit


După cum a menționat în studiul său expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, reducerea rolului economiei „din umbră“ în Republica Moldova poate fi realizată prin creșterea numărului de achiziții efectuate cu utilizarea cardurilor de credit.

Astfel, potrivit rezultatelor studiului, în perioada anilor 2015-2017 volumul utilizării de către cetățenii moldoveni a cardurilor de credit a crescut „în progresie geometrică“ (cu aproape 50% anual). În 2015, volumul de achiziții și plăți efectuate cu ajutorul cardurilor de credit a ajuns la 2,3 miliarde de lei, în 2016 – la 3,3 miliarde de lei, iar conform prognozelor, până la sfârșitul anului 2017, această cifră va ajunge la 5 miliarde de lei.

Potrivit expertului, acest lucru se datorează liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, în urma căreia cetățenii Republicii Moldova au apreciat avantajele utilizării cardurilor bancare, astfel încât continuă să crească și volumul tranzacțiilor de plată efectuate. În special, Veaceslav Ioniță a menționat că tot mai mulți cetățeni ai țării noastre au acces în unele țări europene, unde plățile cardului bancar sunt practicate peste tot. Cu toate acestea, în ciuda tendinței pozitive în această direcție, în Republica Moldova ponderea achizițiilor și plăților prin cardurile de credit este încă destul de redusă – doar 4% din totalul plăților în valoare de 110 miliarde de lei.

În același timp, expertul economic a subliniat că, în cazul în care valoarea plăților și achizițiilor prin cardurile de credit va continua să crească, aceasta va contribui la îmbunătățirea considerabilă a economiei Moldovei, apropiind-o astfel la standardele europene.

0

266

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org