Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

IDIS Viitorul: Acum depozitele în băncile din Moldova reprezintă o ”durere de cap” pentru autoritatea de reglementare

După cum a menționat în studiul său expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, depozitele la termen în băncile comerciale din Moldova au devenit o adevarata durere de cap pentru autoritatea de reglementare - Banca Națională.

Astfel, în contextul creșterii raportului rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în moneda națională de către bănci, până la 42,5%, autoritatea de reglementare acționează cu următoarele explicații: creșterea rapidă a volumului depozitelor în lei, nivelul scăzut a creditării economiei și ofertei în exces de valută pe piață.

În special, Veaceslav Ioniță notează în studiul său că, începând cu 2015, volumul depozitelor în moneda națională a crescut cu 12,9 miliarde de lei, în timp ce în valută, dimpotrivă, a scăzut cu 1,3 miliarde. Potrivit expertului, creșterea volumului depozitelor cu 56% a influențat decizia Băncii Naționale de a majora rezervele obligatorii. În același timp, există o scădere a creditării economiei naționale de către băncile licențiate. Astfel, începând cu anul 2015, volumul creditelor noi a scăzut cu 14%, ajungând la doar 33,4 miliarde lei.

În principal, declinul este înregistrat în segmentul creditării persoanelor juridice (-7,6 miliarde lei). Expertul subliniază faptul că acum există o tendință când agenții economici iau puține credite, continuând să-și mărească propriile depozite. Astfel, activitatea de investiții a agenților economici a scăzut cu 14,2 miliarde lei în ultimii trei ani. În același timp, potrivit experților, persoanele fizice au devenit ”mântuirea” băncilor din Moldova: în ultimii trei ani volumul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 2,8 miliarde lei.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în prezent băncile din Moldova au încetat practic să-și îndeplinească funcția de bază în economie. Acest lucru este evidențiat de cifre: dacă în 2015 raportul depozitelor și creditelor în MDL a fost de 23,9 miliarde față de 22,1 miliarde, în 2018 acesta este de 35,9 miliarde față de 20,5 miliarde.

În același timp, potrivit expertului economic, băncile comerciale nu au nici un motiv de îngrijorare, deoarece în situații de risc Banca Națională a Moldovei va juca rolul salvatorului. Prima acțiune de salvare a autorității de reglementare a fost creșterea normei rezervelor obligatorii, care ar trebui să reducă presiunea asupra pieței financiare. În același timp, se așteaptă creșterea costurilor anuale de deservire a Băncii Naționale cu 529 mln lei, iar scăderea ratelor dobânzilor de la 6% (în 2017), până la 3,5% (2018) doar parțial contribuie la îmbunătățirea situației.

În acest context, Veaceslav Ioniță a concluzionat că, în ciuda unei creșteri a costului deservirii Băncii Naționale în perioada anilor 2015-2016, în prezent o astfel de intervenție a autorității de reglementare nu este în măsură să sporească oferta de valută în economia națională.

  

1126
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe