IDIS VITORUL: Dezvoltarea regională în Moldova are nevoie de mai multe investiții din partea statului


Potrivit expertului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) VITORUL Iurie Gotișan, în domeniul dezvoltării regionale sunt necesare mai multe investiții de la stat. În special, în studiul său expertul a menționat, că în acest an Fondul Național de Dezvoltare Regională a alocat doar 200 de milioane de lei pentru implementarea diferitelor proiecte. Aceasta se egaleză doar cu 0,3% din PIB. Pentru comparație, Iurie Gotișan a citat datele din Estonia și Letonia, unde această cifră este de 5%, iar în România – de 2,5%.

Expertul economic a subliniat și ineficiența distribuției fondurilor publice. Motivul pentru aceasta a fost excesul ponderii partenerilor europeni în proiectele regionale în raport cu cota de stat, precum și divizarea condiționată a Moldovei în șase regiuni de dezvoltare, în timp ce teritoriul țării este relativ mic.

Astfel, potrivit expertului, tocmai din cauza lipsei unui mecanism clar de finanțare există o distribuție inegală a fondurilor pentru fiecare domeniu de dezvoltare regională. De asemenea, este imposibilă evaluarea calitativă a rezultatelor proiectelor implementate și eficiența utilizării fondurilor primite. Prin urmare, potrivit lui Iurie Gotișan, dezvoltarea regională ar trebui să devină o zonă interministerială de cooperare, care ne va permite să obținem cel puțin date generalizate despre instrumentele financiare de stat utilizate, care sunt într-un fel sau altul legate de dezvoltarea regiunilor țării.

În concluzie, cercetătorul a subliniat, că punerea în aplicare eficientă a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională până în anul 2020, pentru care statul a planificat să cheltuie aproximativ 7 miliarde de lei, ponderea anuală a finanțării programelor de dezvoltare regională ar trebui să crească cu cel puțin 2% din PIB, iar în mod ideal – ar trebui să fie de 4%, la fel ca în țările Uniunii Europene.

0

264

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org