Potrivit expertului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) VITORUL Iurie Gotișan, în domeniul dezvoltării regionale sunt necesare mai multe investiții de la stat. În special, în studiul său expertul a menționat, că în acest an Fondul Național de Dezvoltare Regională a alocat doar 200 de milioane de lei pentru implementarea diferitelor proiecte. Aceasta se egaleză doar cu 0,3% din PIB. Pentru comparație, Iurie Gotișan a citat datele din Estonia și Letonia, unde această cifră este de 5%, iar în România – de 2,5%.
Expertul economic a subliniat și ineficiența distribuției fondurilor publice. Motivul pentru aceasta a fost excesul ponderii partenerilor europeni în proiectele regionale în raport cu cota de stat, precum și divizarea condiționată a Moldovei în șase regiuni de dezvoltare, în timp ce teritoriul țării este relativ mic.
Astfel, potrivit expertului, tocmai din cauza lipsei unui mecanism clar de finanțare există o distribuție inegală a fondurilor pentru fiecare domeniu de dezvoltare regională. De asemenea, este imposibilă evaluarea calitativă a rezultatelor proiectelor implementate și eficiența utilizării fondurilor primite. Prin urmare, potrivit lui Iurie Gotișan, dezvoltarea regională ar trebui să devină o zonă interministerială de cooperare, care ne va permite să obținem cel puțin date generalizate despre instrumentele financiare de stat utilizate, care sunt într-un fel sau altul legate de dezvoltarea regiunilor țării.
În concluzie, cercetătorul a subliniat, că punerea în aplicare eficientă a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională până în anul 2020, pentru care statul a planificat să cheltuie aproximativ 7 miliarde de lei, ponderea anuală a finanțării programelor de dezvoltare regională ar trebui să crească cu cel puțin 2% din PIB, iar în mod ideal – ar trebui să fie de 4%, la fel ca în țările Uniunii Europene.