Studiu: bugetul public național pierde anual aproximativ 3,5 miliarde de lei din cauza salariilor plătite în plicuri


Circa 21,3% din numărul total al angajaților din Republica Moldova primesc integral sau parțial salariul în plicuri. Astfel de rezultate au fost anunțate de IDIS Viitorul după un sondaj efectuat în colaborare cu CBS-AXA - "People Watch".

Din datele furnizate de institut, numărul persoanelor care primesc salarii în formă completă oficial a crescut în comparație cu anul 2017 de la 75,1% la 78,7%. În același timp, numărul persoanelor angajate oficial și care primesc o parte din salariul din plic a scăzut de la 71 mii la 40 mii de persoane în ultimul an.

Totodată, numărul celor care lucrează neoficial și nu sunt incluși în referințele statistice, dar pretind că primesc întreaga sumă a salariilor în plic - a scăzut, deși nesemnificativ. În această categorie, potrivit estimărilor preliminare ale cercetătorilor, numărul angajaților a crescut în ultimul an de la 102 mii la 107 mii de persoane.

Conform rezultatelor sondajului, profilul general al persoanelor care primesc salarii într-un plic este următorul: sunt persoane care nu au studii superioare sau specializate, în principal din mediul rural, tineri și cu venituri mici.

De asemenea, conform previziunilor preliminare ale autorilor studiului, în acest an suma totală a salariilor plătite în plicuri va crește cu 200 milioane lei față de anul precedent și va ajunge la 7,7 miliarde lei. Ca urmare, pierderile bugetului public național vor constitui în jur de 3,5 miliarde de lei în 2018.

0

208

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org