Cum a evoluat piața de asigurări din Republica Moldova în primele trei luni ale acestui an – schimbarea liderilor


În primele trei luni ale anului 2017 profitul total al societăților de asigurări, care operează pe teritoriul Republicii Moldova, a constituit 311.5 milioane de lei. Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, acești indici sunt mai mari cu 10,2%. În echivalență cu moneda unică europeană, rezultatele financiare ale companiilor de asigurări s-au îmbunătățit cu 15%, atingând valoarea de 14,8 milioane de euro. Motivul principal al unei astfel de tendințe a fost aprecierea monedei naționale față de valuta europeană.

De asemenea, în perioada menționată a crescut volumul plăților pe cazurile de asigurare din partea agenților din Moldova – cu 6,84%, ajungând astfel la 122.39 milioane de lei.

Totodată, trebuie de remarcat faptul, că fostul lider al pieței de asigurări din Moldova – compania «Asito» - în primele 3 luni ale acestui an a înregistrat un profit de doar 2.844 de lei. Aceasta este situația după ce Comisia Națională a Pieței Financiare în septembrie 2016 a decis ca cei trei actionari majori ai companiei de asigurări, care dețin mai mult de 83% din capitalul «Asito», ar trebui să-și vândă participațiile.

Printre actionarii enumerați se identifică:«Windoton & Flanders» din Marea Britanie (50% acțiuni) și companiile cipriote «Dorman Management Limited» și «Ourimon Venture Limited» (17% și 16%, respectiv). Cu toate acestea, vânzarea a fost blocată datorită sechestrării acestor mize.

Conform rezultatelor financiare din primele trei luni ale anului 2017, liderul pieței de asigurări din Republica Moldova a devenit compania «Donaris Vienna Insurance Group» - profitul net al acestei companii de la începutul acestui an s-a ridicat la 52,6 milioane de lei.

0

265

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org