Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

”Furt al secolului” a fost numită retragerea a 25 de milioane de lei de la Banca Sociala. Banii s-au dovedit a fi "spălați în vin"

Împotriva lui Corneliu Țurcanu a fost inițiat un caz penal privind suspiciunea acestuia în spălarea de bani și abuz în serviciu. Astfel, lista celor care au participat la furtul din sistemului bancar al Moldovei devine tot mai mare, precum și a celor care nu doresc să restituie banii furați, încercând în orice mod să-și sustragă responsabilitatea.

Cum a fost realizată schema furtului

Pe data de 25 noiembrie 2014 Corneliu Țurcanu și încă cîteva companii-fantom au emis mai multe tranzacții dubioase folosind conturile Băncii Sociale. Conform rezultatelor preliminare, ca urmare a acestor tranzacții din bancă au dispărut 25 de milioane de lei.

În conformitate cu apelul oficial, făcut de către Sergiu Berghie (lichidatorul Băncii Sociale) în numele Centrului Național Anticorupție pe 20 mai 2016, «Vinăria Zâmbreni» SRL, unicul fondator al cărei este Corneliu Țurcanu, a luat un împrumut de 1,66 milioane de dolari de la Banca Socială și s-a angajat să-i ramburseze pînă pe 31 decembrie 2015 an. Tranzacția a fost realizată în colaborare cu firma NOX DDV SRL. În aceeași zi – pe 25 noiembrie 2014, fondurile au cunoscut mai multe evoluții (bazate pe metoda ”vîrtejului”), prin intermediul conturilor din banca declarată, în urma cărora a fost creată o datorie fictivă.

Schema de fraudă s-a desfășurat în modul următor: la ora 14:18 Corneliu Țurcanu a transferat suma de 12 milioane de lei dintr-un cont în altul – de depozit. Exact peste trei minute suma de 16 milioane din contul de depozit este transferată pe contul curent. Și după unsprezece minute, la 14:32, aceeași sumă Țurcanu o transferă pe contul curent al soției sale Liliana. Ea, la rîndul său, transferă cele 9 milioane de lei din contul de depozit pe contul curent. Ca rezultat, pe conturile Lilianei Țurcanu s-a acumulat o sumă fabuloasă: 25 de milioane de lei.

Imediat, aceeași sumă a fost transferată către compania ”Financial Investment Group SRL”, al cărei fondator unic era Liliana Țurcanu. Scopul oficial al tranzacției a fost marcată "majorarea capitalului social prin decizia acționarului unic din data de 24 noiembrie 2014". Aceasta este urmată de tranzacția financiară cu scopul de ”a plăti factura obligației №001 de la 04.25.2014" pe contul curent al NOX DDV SRL.

În același timp, 25 de milioane de lei se creditează în contulul curent al companiei «Vinăria Zâmbreni », iar după un minut fondurile sînt transferate pe contul curent pe numele lui Țurcanu. Fondatorul vinăriei distribuie suma după cum urmează: 9 milioane de lei sunt transferați în contul Lilianei Țurcanu ca rambursare a împrumutului, în timp ce 16 de milioane de lei rămase sunt emise pe un cont personal de depozit. Ca rezultat al acestor evoluții financiare Vinăria Zâmbreni s-a pomenit cu o datorie de 25 de milioane de lei.

Oare s-a dovedit interconexiunea participanților fraudei?

Potrivit lui Sergiu Berghie, el dispune de fapte, care ar dovedi interconexiunea dintre participanții la tranzacțiile dubioase din cadrul Băncii Sociale. Principala dovadă a acestei relații este derularea banilor prin conturile uneia și aceleiași bănci, în același timp și în cadrul aceleeași sucursale. În plus, procesul de semnare a ordinelor de plată a fost efectuat împreună, iar schema frauduloasă a fost proiectată în prealabil.

În conformitate cu afirmațiile lichidatorului băncii comerciale Banca Socială, principalii participanți la tranzacțiile dubioase au fost Liliana și Corneliu Țurcan. De asemenea, au fost implicați astfel de companii ca: NOX DDV, Financiar Investment Group și Vinăria Zâmbreni.

În plus, pe 16 decembrie 2015 ”Vinăria Zâmbreni” a dat în cauțiune firmei  NOX DDV echipamente pentru depozitarea, prelucrarea și fabricarea produselor vitivinicole. Acest acord de garanție nu a fost autentificat notarial. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că același echipament a fost utilizat ca garanție și în Banca Socială – în detrimentul creditelor, datoriile la care au depășit 1,09 milioane de euro și 6,8 milioane de lei.

Pe 1 septembrie 2015 obligațiunile ”Vinăriei Zâmbreni” au fost transmise unei alte companii – Megavil Grup SRL, care apoi devine singurul proprietar al drepturilor de cauțiune, decorate între vinărie și firma NOX DDV. Cu două săptămîni mai târziu a fost luată decizia de lichidare a Băncii Sociale.

Potrivit lui Berghie, schema frauduloasă a avut drept scop crearea unei stări de insolvabilitate fictivă a Vinăriei Zâmbreni și obținerea posibilității de a influența ulterior deciziile financiare în ceea ce ține de asumarea proprietății debitorului – fapt, care a și avut loc pe data de 22 ianuarie 2016. De către Curtea de Apel a fost acceptată cererea parvenită din partea vinăriei pentru inițierea procedurii de insolvență a acesteia. Abia în aprilie 2016 reprezentantul Băncii Sociale a aflat că a fost primită o declarație suplimentară pentru datoriile în sumă de 40,69 milioane de lei – din partea companiei Megavil Grup SRL.

Astfel, devine evidentă complicitatea firmelor afiliate cuplui Țurcanu la conspirativa financiară – acordurile încheiate anterior între cele trei companii nu au forță juridică și sunt fictive. Așadar, la cererea lichidatorului Băncii Sociale în privința acestor organizații ar trebui să fie inițiate investigații și, în cazul în care se constată încălcări, va fi necesară inițierea procedurilor penale, iar toți autorii și participanții fraudei financiare nu ar trebui să scape de responsabilitate.

Liliana și Corneliu Țurcanu, precum și firmele Financial Investment Group și NOX DDV, deja sînt figuranți într-un dosar penal privind suspiciunea de complicitate a acestora în spălarea de bani și abuz în serviciu. Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție, în cazul dovedirii faptului vinovăției  lui Corneliu și Liliana Țurcanu, precum și a complicilor săi pe marginea cazului legat de tranzacțiile frauduloase, le va fi aplicată o pedeapsă cu privarea de libertate pe termen de la 5 la 10 ani.

1110
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe