Potrivit INCE, creșterea economică a Moldovei în acest an va fi de 4%. Ce spun experții?


În anul 2018, creșterea economică a Republicii Moldova va atinge 4%. Aceste date au fost publicate de experții Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), marți, 23 octombrie, în cadrul prezentării rezultatelor studiului "Tendințe în economia Moldovei".

După cum s-a menționat în studiu, în termeni nominali, mărimea PIB-ului va ajunge la 190 de miliarde de lei. Potrivit experților Institutului pentru Cercetări Economice, astăzi se observă o dinamică pozitivă a celor mai importante sectoare ale economiei. Astfel, conform rezultatelor studiului, o creștere de 7,2% a fost înregistrată în sectorul agricol în perioada ianuarie-iunie a anului curent. În același timp, experții prevăd că, până la sfârșitul anului 2018, creșterea volumelor de producție în sectorul agricol va scădea până la 4%, ajungând la 38 miliarde lei în comparație cu prețurile curente.

Industria din primele șase luni ale acestui an, de asemenea, a înregistrat o creștere semnificativă - de până la 7,5%, însă experții sunt reținuți în prognozele lor, permițând notarea de numai 5% la sfârșitul anului 2018 sau 53 miliarde de lei.

Totodată, experții sunt de părere că, până la sfârșitul acestui an, trendul ascendent al exporturilor și importurilor Moldovei va face posibilă atingerea unor niveluri record pentru țara noastră - de circa 2,9 miliarde dolari, și respectiv 5,9 miliarde dolari. Cu toate acestea, cu astfel de cifre, nu este exclusă o creștere suplimentară a deficitului comercial.

În ceea ce privește alți indicatori economici, cercetătorii INCE au anunțat următoarele cifre:

  • salariul mediu va crește cu 9,2% și va atinge 6,4 mii lei,
  • cursul de schimb al dolarului SUA în raport cu moneda națională a Moldovei va fluctua în limita a 1 USD: 17MDL,
  • inflația va fi menținută în coridorul țintă de 5% (± 1%) stabilit de Banca Națională;
  • volumul remitențelor din străinătate până la sfârșitul anului 2018 va crește la 1,35 miliarde de dolari.

În concluzie, cercetătorii menționează că, dată fiind criza economică din ultimii ani, Republica Moldova a reușit să obțină rezultate satisfăcătoare. Cu toate acestea, țara intră în anul electoral și, prin urmare, se așteaptă în mod tradițional o revigorare semnificativă a economiei naționale.

Anterior, Banca Mondială, precum și Ministerul Economiei, au prezis creșterea PIB-ului în Moldova în anul 2018 cu 3,8%, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - la 3,5%.

0

157

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org