De ce băncile nu se grăbesc să emită credite companiilor autohtone - opinie expert


Motivul disputei este decizia Băncii Naționale a Moldovei de a mări rezervele minime obligatorii pentru bănci din fondurile atrase în moneda națională până la 42,5% din baza de calcul. După cum s-a menționat în studiul experților Centrului analitic independent Expert-Grup, normele de rezervă reprezintă unul dintre instrumentele cele mai riguroase ale politicii monetare: efectele sale încep să se înregistreze cât mai curând posibil.

Potrivit experților financiari, situației de pe piață a contribuit adoptarea unei astfel de decizii de către Banca Națională. Prin urmare, este necesară o creștere a rezervelor obligatorii pentru a preveni riscurile inflaționiste, care pot fi cauzate de excesul de lichidități în sectorul bancar al țării.

În special, centrul analitic Expert-Grup subliniază că, dacă luăm în considerare situația în sensul literal, o astfel de măsură a fost aplicată de organul de control pe fundalul unui nivel sporit al excesului lichidității bancare. Cu toate acestea, într-un context global, mai ales dacă acordăm o atenție factorilor care au dus la acest exces de lichiditate, este clar că această măsură a autorității de reglementare este destinată pentru a minimaliza dezavantajele utilizării mecanismului intermedierii financiare.

Astfel, situația de pe piață este de așa natură încât pe de o parte, un număr tot mai mare de depozite confirmă susceptibilitatea populației și entităților economice din Republica Moldova la dezvoltarea activității antreprenoriale, iar pe de altă parte - sistemul financiar al țării este încă la un nivel scăzut de dezvoltare și nu poate oferi agenților alte alternative de economisire, decât pensiile private și fondurile de investiții. În acest context, depozitele colectate de persoanele fizice și agenții economici sunt dificil de transformat în împrumuturi pentru sectorul real al economiei.

În același timp, experții observă în studiul lor că, pentru a asigura credite de înaltă calitate, băncile au nevoie de garanții ale transparenței în desfășurarea activităților de afaceri. Aceasta este, de asemenea, specificat în noile cerințe ale reglementării bancare Basel III. Cu toate acestea, până în prezent, cele mai multe dintre agenții economici încă u îndeplinesc aceste cerințe, și aplică în cea mai mare parte creditele de la organizațiile de credit non-bancare, chiar și cu rate ale dobânzii mai mari.

0

155

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org