Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Previziunile privind inflația pentru anul 2016: dinamica prețurilor în Moldova și efectele economice

Banca Națională a Moldovei a făcut schimbări în prognozele de inflație pentru anul 2016, publicate anterior, pînă la 7%. Factorii principali ai acestor schimbări în prognoze sînt ieftinirea gazelor naturale și întărirea leului moldovenesc față de dolarul american. Totodată, reducerii creșterii economiei moldovenești au contribuit scăderea cererii interne și avansarea crizei economice din țară. În același timp, expresia nominală a PIB-ului pînă la sfârșitul anului 2016 va fi redus cu aproape 200 de milioane de lei.

Ce este inflația și factorii determinanți ai acesteia

Inflația este un fenomen economic care înregistrează scăderea capacității de cumpărare din partea consumatorilor, devalorizarea monedei naționale, precum și creșterea prețurilor pentru servicii și bunuri de consum. Prognozele inflației afectează, de asemenea, ratele de actualizare folosite de către băncile comerciale pentru traducerea fluxurilor de venituri într-o singură valoare curentă.

Principalii factori care afectează inflația în Moldova sunt:

 • stabilirea prețurilor monopol de către guvern;
 • dezvoltarea ciclică a economiei;
 • creșterea datoriilor publice;
 • monopolizarea producției;
 • criza energetică și valutară.

Astfel, inflația este recunoscută ca un proces multifactorial, care indică disproporționalitatea în dezvoltarea economiei moldovenești și este rezultatul încălcărilor legii privind circulația monetară. Funcția principală a inflației constă în redistribuirea venitului național în favoarea centrului de emisie, care este și inițiatorul procesului inflaționist. În același timp, în cazul în care Banca Națională a Moldovei emite moneda națională prin cumpărarea valutei străine, poate fi înregistrată o redistribuire transnațională a fondurilor publice.

Consecințele inflației

Pentru economia Republicii Moldova inflația poate avea următoarele consecințe:

 • deteriorarea situației economice din țară;
 • reducerea volumelor de producție;
 • creșterea speculațiilor pe piața bunurilor de consum și serviciilor, ca urmare a modificărilor de prețuri;
 • fluxul de capital din sectorul de producție în sectorul de comerț;
 • deprecierea resurselor financiare ai cetățenilor moldoveni și economiei țării;
 • redistribuirea venitului național și reducerea veniturilor reale;
 • apariția unor tensiuni sociale.

Astăzi, în Moldova se înregistrează unele contradicții economice și sociale. Prin urmare, guvernul direcționează toate eforturile pentru a stabiliza și depăși procesului inflației prin menținerea unei politici antiinflaționiste, care implică:

 • reducerea cheltuielilor publice;
 • consolidarea sarcinii fiscale;
 • creșterea ratelor dobînzilor la credite.

Cu toate că această politică este însoțită de o încetinire a creșterii economice și poate duce la inconsistențe în domeniile sociale, este un mecanism de control și influență, utilizat pentru structurarea și îmbunătățirea situației economice din țară.

Mecanismul de deflatie

Deflația este fenomenul opus inflației, prin care se înregistrează reducerea prețurilor într-un context iinflaționist. Deflația, de obicei, se dezvoltă atunci cînd pe piață există o cerere insuficientă și se face evident un pericol pentru economia moldovenească. Principalii factori ai acestui fenomen sunt caracteristicile prețurilor situația economică actualizată, și anume tendința spre scădere – ceea ce poate duce la pierderi financiare și probleme în dezvoltarea economică a țării. Potrivit economiștilor, în cazul deflației este imposibil impactul pozitiv asupra economiei naționale.

Efectul inflației asupra previziunilor fluxurilor de numerar

Previziunile fluxurilor de numerar în economia Moldovei sunt legate de rata inflației pentru anumite tipuri de resurse și pot varia în funcție de tipul de produs. Prin urmare, factorii inflației ar trebui să fie luate în considerare la inițierea proiectelor de investiții publice, deoarece acest lucru poate duce la modificarea volumului rezervelor de numerar și creșterea datoriei. În cazul economiei moldovenești este considerată avantajoasă creșterea stocurilor produselor finite și a conturilor încasate. Totodată, aceasta poate duce la o deteriorare a relațiilor economice dintre producători și instituțiile de credit, pentru că investirea se efectuează doar într-o anumită industrie.

Astfel, prognoza de inflație în Moldova pentru anul 2016, are un impact enorm asupra rezultatelor financiare din diferite sectoare economice din țară. În funcție de impactul său asupra modificării prețului, la formarea bugetului de stat ar trebui să se țină cont de indicii de inflație relevante și componentele fluxului de numerar: prețul punerii în aplicare a diferitelor bunuri și servicii, cursul leului față de valutele străine, disponibilitatea și valoarea capitalului de lucru.

 Evaluarea exactă a ratei inflației estimate nu este posibilă și poartă, de obicei, caracter de scurtă durată, deoarece sînt permise erori în prognozele fluxurilor de numerar.

731
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe