Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Regional Trends Analytics: asistența macrofinanciară a UE rămâne inaccesibilă pentru Moldova

În cadrul studiului său, experții portalului " Regional Trends Analytics " au remarcat că Republica Moldova nu va beneficia de asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Principalele motive numite de experți au fost numite răspunsul necorespunzător la recomandările și comentariile partenerilor internaționali în perioada preelectorală și posibilele variații ale cursului politic al țării.

Experții din cadrul analizelor regionale au subliniat faptul că autoritățile moldovenești care au intrat deja în cursa electorală au uitat de recomandările de la Bruxelles și sunt acum mai preocupate de menținerea puterii decât de realizarea obiectivelor macroeconomice stabilite pe termen mediu.

În acest context, Uniunea Europeană nu intenționează să riște să aloce fonduri Republicii Moldova până când în țară nu va funcționa un organism guvernamental stabil. Pentru a avea acces la fondurile UE, în parlament trebuie să se creeze o coaliție stabilă, care să urmeze cursul politic dorit. Prin urmare, înainte de alocarea fondurilor Republicii Moldova, Uniunea Europeană ar trebui să se familiarizeze nu numai cu rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, ci și cu starea publică din întreaga țară pentru a preveni riscul unor alegeri anticipate sau situații de destabilizare.

În același timp, experții din cadrul Regional Trends Analytics sunt de părere că și după alegerile parlamentare, la intrarea în noul legislativ a partidelor care operează la acest moment, Moldova își va menține reputația de "partener nesigur". Prin urmare, poziția UE în ceea ce privește acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre nu se va schimba în mod semnificativ. Experții sunt de părere că Moldovei, cel mai probabil, îi vor fi pregătite anumite precondiții, după realizarea cărora finanțarea va fi dezghețată.

Printre scenariile cele mai nefavorabile, Regional Trends Analytics a numit posibilitatea alegerilor anticipate dacă nu se creează o coaliție în parlament. În acest caz, Moldova nu va trebui să se bazeze pe asistență financiară substanțială din partea UE, deoarece Uniunea Europeană a cheltuit deja resurse enorme pentru a include țara noastră în "orbita sa de influență". Pe de altă parte, având în vedere factorul geopolitic, Europa se teme că, în absența finanțării, Moldova va intra sub influența directă a Rusiei.

Astfel, UE intenționează să monitorizeze Moldova pentru moment, fără a promite un sprijin financiar substanțial pentru oricare dintre partidele candidate la parlament.

925
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe