Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Clasamentul performanței bancare, august 2018 - Expert Grup

Potrivit experților Centrului Analitic Independent Expert Grup, în luna august a anului curent indicatorii financiari și prudențiali ai băncilor licențiate din Moldova au rămas neschimbați, chiar dacă s-au introdus noi metodologii pentru calculare a nivelului de capital și a gradului de expunere la riscurile de credit.

În special, în studiul lor, experții observă că fondurile proprii ale băncilor rămân la un nivel destul de adecvat - aproximativ 28,5% pentru întregul sector bancar. În același timp, variația indicatorilor de la o instituție financiară la alta ajunge la 19,8 - 63%, în timp ce limita stabilită de Banca Națională pentru acest indicator este de 10%.

De asemenea, rămâne ridicată lichiditatea băncilor și este înregistrată la 56%. Din aceasta rezultă că mai mult de jumătate din activele bancare sunt lichide: titlurile de valoare, certificatele Băncii Naționale, rezervele oficiale. Potrivit experților, în astfel de condiții, băncile moldovenești continuă să-și crească veniturile, care în perioada desemnată s-au ridicat la 1,2 miliarde de lei. Indicatorii negativi au fost anunțați doar de o singură bancă.

Se înregistrează o ușoară creștere pe categoria de împrumuturi, susținută în principal de creșterea numărului de credite emise în favoarea persoanelor fizice. În același timp, agenții economici nu se grăbesc să se reorienteze la împrumuturile bancare, chiar și în condițiile unor dobânzi mai mici, și continuă să obțină împrumuturi în sectorul nebancar.

Astfel, potrivit datelor furnizate de experții centrului Expert Grup, la sfârșitul lunii august 2018, valoarea totală a creditelor emise a fost de 33,9 miliarde lei, ceea ce este cu 500 milioane lei mai mult decât în ​​luna iulie. Cea mai mare creștere a creditării a fost înregistrată în industria alimentară - 153 milioane lei, iar creditele de consum - 144 milioane lei. De asemenea, volumul creditelor acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe a crescut cu 134 milioane lei. Factorul predominant al acestei creșteri este implementarea proiectului guvernamental "Prima Casă". În același timp, există o scădere a creditării sectorului energetic - cu circa 40 de milioane de lei.

Studiul Expert Grup arată, de asemenea, că indicatorii băncilor aferente calității portofoliilor de credite continuă să se îmbunătățească. Astfel, ponderea împrumuturilor nefavorabile în luna august a anului curent a fost de 14,2%, diferențiindu-se de la o bancă la alta în intervalul de 5% - 33%.

Conform rezultatelor aplicării noii metodologii de calculare a ratingului performanței bancare, la sfârșitul lunii august 2018, rezultatele sunt următoarele: sunt incluse primele trei bănci de sistem - Moldova-Agroindbank, MobiasBanca și Moldindconbank. Aceste instituții financiare își păstrează pozițiile pe criteriile de rentabilitate și indicatorii de piață - în proporție de 85% și respectiv 60%.

Pe indicatorii de plan individual, pozițiile de lideri sunt reprezentate de:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: Eximbank; BCR Chișinău și EuroCreditBank;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide - Victoriabank, Eximbank și BCR Chișinău;
  • Băncile cu cea mai mare calitate a activelor - Mobiasbanca, EuroCreditBank și ProCreditBank;
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului propriu - Moldindconbank, Moldova-Agroindbank și Mobiasbanca;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite - Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Mobiasbanca.

1234
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe