CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10262$
Etherium
216.12$

Evaluarea performanței bancare în martie 2018 - Expert-Grup

Centrul Analitic Independent "Expert-Grup" a publicat rezultatele unui studiu al eficacității activității băncilor din Moldova și a efectuat Clasamentul performanței bancare în martie 2018.

Conform rezultatelor studiului pentru primul semestru al acestui an, experții au constatat că principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale rămân peste limita stabilită de Banca Națională a Moldovei. În același timp, rezervele de capital acumulate până în prezent oferă băncilor capacitatea de a acoperi pierderile "spontane", neplanificate și, de asemenea, să garanteze resurse suplimentare pentru creditarea economiei.

De asemenea, în studiul Expert-Grup se spune că suficiența capitalului ponderat la risc rămâne la nivelul de peste 30%. Acest indicator este înregistrat în întregul sector bancar: media a fost realizată datorită faptului că aproximativ 25% sunt înregistrate pentru băncile mari și mai mult de 50% pentru băncile mici. În plus, se remarcă faptul că volumul de active lichide tinde să depășească valoarea de 57% din numărul total de active, în timp ce unele bănci au înregistrat deja 74%.

Rezultă că, băncile suportă costuri alternative ca urmare a lipsei unei tendințe de extindere a creditării. În aceste condiții, în primele trei luni ale acestui an, venitul total al băncilor comerciale din Moldova a fost înregistrat la nivelul de 522,3 milioane lei. Din cele 11 bănci licențiate, doar una singură a înregistrat pierdere - de aproximativ 8 milioane de lei.

În ceea ce privește activitățile de creditare, cercetătorii remarcă o tendință ascendentă către majorarea volumului de credite noi acordate, dar insuficientă pentru a îmbunătăți calitatea intermedierii financiare. Experții au dprezentat următoarele date: în primele trei luni ale anului 2018, băncile moldovenești au emis noi împrumuturi pentru un total de 5,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 5,4% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pozitiv a fost faptul că în comparație cu 2016, în 2017, ritmul de rambursare a creditelor s-a accelerat semnificativ, ceea ce este foarte bine pentru reducerea soldului datoriei la credite. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai segmentului persoanelor juridice (-11%), în timp ce în segmentul persoanelor fizice tendința s-a dovedit a fi inversă (+ 20%).

În același timp, experții grupului Expert-Grup remarcă o îmbunătățire lentă, dar stabilă a calității activelor bancare. Unul dintre principalii factori care contribuie la această îmbunătățire, experții au numit măsurile luate de băncile licențiate pentru a reduce numărul de împrumuturi neperformante. Astfel, potrivit rapoartelor instituțiilor financiare, în perioada din 17 decembrie 2017 - 18 martie 2018, nivelul creditelor neperformante și de compromis a atins 5,25 miliarde lei, reprezentând 16,2% din totalul împrumuturilor.

Ratingul activității bancare la sfârșitul lunii martie este după cum urmează: pe primele patru poziții de top s-au plasat cele mai mari bănci de sistem: Moldova-Agroindbank (MAIB), Mobiasbanca, Moldindconbank (MICB) și Victoriabank. Apoi urmează: ProCredit Bank, BCR Chișinău, EuroCreditBank, FinComBank, Energbank, Comerțbank și Eximbank.

Analiștii Centrului Expert-Grup au elaborat, de asemenea, evaluări privind indicatori precum:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău, Eximbank și EuroCreditBank
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: Eximbank, Victoriabank și BCR Chișinău
  • Bănci cu cea mai bună calitate a activelor: Eximbank, FinComBank și EuroCreditBank
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalurilor proprii: Moldindconbank, Moldova-Agroindbank și Mobiasbanca
  • Bancile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Mobiasbanca.
388
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe